[ Annons ]

Det blev Örebro som fick gulddiplom och utmärkelsen Årets Stadskärna 2015. Gävle och Uppsala kom på delad andra plats.
Publicerat 22 maj, 2015

Örebro har Årets Stadskärna

Det blev Örebro som fick gulddiplom och utmärkelsen Årets Stadskärna 2015. Gävle och Uppsala kom på delad andra plats.

Utnämningen Årets Stadskärna ägde rum på Arenan i Kristianstad, som kvällen till ära skrudats om till en festlokal för över 340 ”stadsutvecklare”, för att delta i Svenska Stadskärnors Årskonferens.

[ Annons ]

Örebro vann utmärkelsen redan 1996. 2013 gjordes ett nytt försök av staden som då blev slagna av Västerås. Genom dialog, samverkan och framförallt samproduktion med och mellan stadens offentliga och privata aktörer har utvecklingsarbete gett utdelning.

– Andra platsen för två år sedan stärkte oss i vår process som vi påbörjade redan 2007, säger en stolt och lycklig Stina Storm, vd för Örebro City. Utgångsläget då var allt annat än positivt.

Med visionen att upplevas som den lilla storstaden som har nära till allt och som erbjuder personlig storstadspuls i kombination med tydliga strategiska mål i samverkan med kommunen, fastighetsägare, handel och samarbetspartner har Örebro lyckats vända trenden.

– Årets Stadskärna är en utmärkelse för framgångsrik utveckling av stadskärnan. Man ska kunna visa framsteg flera år i följd samt förnyelse av centrum genom samarbete mellan både ?privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans ?utveckling, förklarar Björn Bergman, vd för Svenska Stadskärnor.

Juryns motivering:

Man har på ett föredömligt sätt gått från dialog till samproduktion och tagit vara på hela stadens utbud och engagemang. En röd tråd är kreativa lösningar och förhållningssättet till värdeorden trygghet, trivsel och tillgänglighet. Med självinsikt, beslutsamhet, uthållighet och stolthet har de gjort en övertygande come-back och visat att gemensam kraftsamling är vägen framåt

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]