Det bråkas ofta och totalt i onödan mellan beställare och entreprenörer. Entreprenadrättsjuristen Fredrik Schedin vill skapa ordning i kaoset och har därför släppt en bok i ämnet.
Vad är det som brukar bli problem i samband med byggentreprenad?
– Den enskilt största orsaken till problem under entreprenadtiden är att beställaren och utföraren inte varit tillräckligt tydliga i sin kommunikation med varandra. Det blir oerhört ofta onödiga bråk under resans gång, som ingen annan än jag som advokat tjänar på.
Är aktörerna i den svenska byggbranschen inte tillräckligt bra på att skriva avtal?
– Jo, egentligen är det ofta inte avtalet i sig det är fel på. Man använder ett vanligt standardavtal enligt AB eller ABT, men tyvärr är det ingen som tittar i avtalen innan man skriver under. Sedan agerar entreprenören i strid mot avtalet till exempel genom att kräva ersättning för tilläggsarbeten utan att ha fått skriftlig beställning, och så är konflikten i full gång.
Hur brukar konflikter inom entreprenad sluta?
– Det kan sluta med skiljedom eller dom från domstol, men oftast slutar det med en förlikning som alla är halvt missnöjda med.
Du har sagt att det aldrig är en dålig idé att skriva dagbok. Varför ska man göra det?
– Det finns en regel om att entreprenörer ska dokumentera allt som händer under uppdraget så att det går att följa arbetet dag för dag, men i verkligheten är entreprenörerna så dåliga på det så att man knappt tror att det är möjligt. Det är ett krav, men också en livlina för entreprenören. Man förlorar bara på att slarva.
Hur kan man förebygga konflikter på fler sätt?
– Med mer ordning och reda i entreprenörernas dokumentation så vet fastighetsägarna vad de ska betala, det är en väldigt billig väg till framgång. Man bör också i samband med den första lilla ändringen från sin överenskommelse med entreprenören lyfta luren till sin jurist istället för att vänta tills det plötsligt hunnit bli 14 nya tilläggsarbeten som beställaren inte har förstått att man ska betala för.
Om ett par år kommer nya standardavtal för entreprenadarbeten. Vad tror du att de kommer att innehålla?
– Det är det ingen som vet än så länge. Men när de nya avtalen skrivs så hoppas jag att man inser att man har med byggare att göra och skriver reglerna så att de blir begripliga för dem.
30 frågor och svar
Författaren Fredrik Schedin är jurist inom entreprenad- och konsulträtt, och delägare i byrån Andersson Gustafsson. Hans bok ”Entreprenörens rätt till ersättning” finns att köpa bland annat via Svensk byggtjänst.