Anette Frumerie. Bild Björn Leijon.
Publicerat 20 mars, 2019

Optimisten i mörkret

Det är normalläge på marknaden menar Anette Frumerie, vd på Besqab. Hon räds inte nedgången för nyproducerade bostadsrätter och ser möjligheter att hitta billigare mark och få pressade produktionspriser.

Bostadsbyggandet minskar, nya bostadsrätter är allt mer svårsålda och bolagen tappar i börsvärde. Man kan tycka att det borde oroa vd:n på ett av Stockholms större bostadsutvecklingsbolag, men Anette Frumerie på Besqab säger att hon inte känner sig så nervös inför framtiden.

[ Annons ]

– Jag har varit med på denna marknad i 25 år, i såväl upp- som nedgångar, min tilltro är stor till att vi som bolag står väl rustade även för denna fas.

Hon vågar till och med att uttrycka en viss optimism i det rådande mörkret.

– På en tuffare marknad öppnar det alltid upp sig för bra affärer. Det är då man kan passa på att köpa mark till lägre priser. Det gjorde vi i Hagastaden redan i september förra året då vi fick en markanvisning från Stockholms stad till ett 25 procent lägre pris. Dessutom tvingas även under-entreprenörerna att pressa sina priser vilket leder till sänkta produktionskostnader.

Kanske är det den typen av retorik som förväntas från en person i ledande ställning, särskilt i ett börsbolag där negativa signaler snabbt möts av marknaden. Men Anette Frumeries optimism känns i alla fall oerhört genuin när vi i mitten av januari ses i ett av Besqabs snart färdiga projekt vid Liljeholmen precis söder om Södermalm. Här är i princip alla 100 lägenheter sålda.

Hon visar runt i den 94 kvadratmeter stora lägenheten med utsikt över Liljeholmen och sjön Trekanten. Hon talar sig varm för området och sprider en entusiasm som onekligen smittar av sig. Det är nästan så att jag är redo att skriva på kontraktet rakt av och köpa lägenheten för 7 miljoner kronor. Inte helt förvånande har hon arbetat som mäklare i början av 90-talet, tuffa år efter bankkrisen.

Att branschen nu återigen får ligga i för att sälja ser hon som ett mer normalt marknadsläge

– Förra hösten gällde det att väcka upp mäklarna ur ”dödsriket”. De hade ju knappt behövt jobba för att få objekten sålda. Nu krävs det många visningar och bra marknadsföring. Det krävs förstås också att vi har lägenheter i rätt lägen och till bra priser.

Anette Frumerie ser över nybyggnationen på Nybohovsbacken med Mats Söderblom, platschef på Besqab. Bild: Björn Leijon

”Vi bygger för människors behov och drömmar” lyder en av Besqabs deviser. Det sistnämnda är något som Anette Frumerie fäster sig extra vid.

– Vi säljer ju inte bara en bostad utan även drömmen om ett bättre liv. Det kan vara familjen som ser hur deras barn får egna rum och lekplats på gården, eller det äldre paret som lämnar ett hus i förorten och ser fram emot att gå på närliggande krogar eller ta del av kulturutbudet i stan. Vi har gudskelov numera en kundorienterad marknad som totalt skiljer sig från förr då byggen helt styrdes av statliga byggsubventioner, konstaterar Anette Frumerie.

Det är onekligen ett imponerande CV som denna 50-åring från Tyresö har med sig. En karriär som började 1987 då hon läste till väg- och vatteningenjör på kth. Lätt för matematik och fysik och ett intresse för samhällsutveckling anger hon som skälen till det vägvalet. Att hennes pappa arbetade i byggbranschen kanske även påverkade en del.

Lagom till examen var det rejäl stiltje på byggsidan och det blev då några år som mäklare där hon bland annat sålde lägenheter för jm, ett bolag som hon sedan var troget i 17 år. Först som arbetsledare på byggen, men efter att första barnet lade hon hjälmen på hyllan och fortsatte som projekteringsledare och affärsenhetschef. Därefter gick flytten till Skanska som ansvarig för bostadsutveckling i Norden innan hon 2012 satte sig på vd-stolen i Besqab.

Med 30 års erfarenhet tillhör Annette Frumerie veteranerna i fastighetsbranschen. Bild: Björn Leijon.

Det har blivit många år i en till största delen manlig värld men Anette Frumerie tycker inte att hon behandlats annorlunda och hon kan inte säga om fler kvinnor i branschen har påverkat själva slutresultatet.


Besqab
Vad: Fastighetsutvecklare på Stockholms- och Uppsalamarknaderna.
Omsättning: 1,8 Mdr (2017).
Soliditet: 71 procent (2017).
Anställda: Cirka 110 anställda med huvudkontor i Danderyd
Produktionsstartade 450 lägenheter (2017).

– I det arbetet tror jag det handlar mer om människors olika egenskaper än om kön. Fast machokulturen som rådde när jag började för 25 år är inte lika stark nu. Då fanns det inte ett bygge utan pinup-almanacka då, det ser jag inte idag. Det som fortfarande saknas är etnisk mångfald, där är inte branschen än.

Vi åker till Besqabs huvudkontor inrymt i en fastighet vid Mörby centrum. Det är här i norra delarna av länet som bolaget har sina rötter. Isidor Andersson, vice vd på jm, tog med sig några nyckelmedarbetare från sin gamla arbetsgivare i januari 1989 och satte grunden med ett antal byggprojekt i Täby. Fokus var då kommersiella fastigheter, men under fastighetskrisen styrdes verksamheten över till bostäder. 2011 säljer Isidor Andersson bolaget och familjen Nordström blir därefter storägare, vilket de fortfarande är idag, även efter börsintroduktionen 2014.


Ingen 50-årskris

Tidigt varje morgon försöker Anette komma iväg på en löparrunda på Lidingö. Lidingö-loppet har hon sprungit några gånger.
–  Jag tänker bättre när jag rör på mig.
Finns det tid över vill hon sjunka in i en bok, just nu är det Kvantastrologens handbok av Michael Brooks som ligger framme.
Hon fyllde nyligen 50 år men har inte känt av någon kris.
– Jag mår bättre än på flera år. Den här delen av livet när barnen är större känns det som man har tid att andas mer, och jag får mer tid att läsa.

Introduktionskursen var 73 kronor, därefter gick aktien spikrakt upp till nivåer runt 200 kronor. Men från hösten 2016 har Besqab dalat och är i skrivandes stund värd runt 100 kronor. Tydligt är att nedgången för Besqabs aktiekurs som för andra utvecklingsbolag, sammanfaller med det första amorteringskravet i juni 2016.

– Det är ingen slump, och det sista amorteringskravet har förstås inte gjort saken bättre. Jag tycker det är trist att ungdomar nu får det ännu svårare att ta in sig på bostadsmarknaden om man inte har föräldrar som kan hjälpa till. Visst är det sunt att med amorteringar, men att de som är nya på arbets- och bostadsmarknaden ska amortera lika kraftigt som de andra är skevt. Det här är instrument som borde kunna kalibreras bättre, menar Anette Frumerie.

För att anpassa sig till nya marknadsförutsättningar satsar Besqab bland annat på att bygga bostäder till familjer och till äldre personer som säljer sina villor. Planer finns även på att utveckla fler vårdboenden, ett hittills litet segment inom Besqab men som kan växa i takt med en äldre befolkning.

– Vi har även samlat i ladorna och med 70 procents soliditet och 500 miljoner i kassan har vi en stabilitet som gör bankerna trygga i vår fortsatta finansiering, säger Anette Frumerie.

Nervös är hon bevisligen inte.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]