Publicerat 9 november, 2022

Optimism kring storaffären för SBB – Fastighetsvärlden

Enligt uppgifter till Fastighetsvärlden finns det optimism kring SBBs pågående avyttring om 9 miljarder kronor. Samtidigt uppges SBB arbeta vidare med fyra större affärsupplägg för att förbättra siffrorna framöver.

Den 8 september tecknade SBB en avsiktsförklaring om att avyttra en fastighetsportfölj med samhällsfastigheter till ett värde om 9 miljarder kronor. Efter detta har väldigt lite meddelats gällande affären, men källor med insyn i frågan menar att storaffären lever i högsta grad.

SBBs vd Ilija Batljan skrev i senaste delårsrapporten som presenterades 27 oktober att ”försäljningsprocessen pågår och förväntas bli klar inom ett par veckor”.

Fastighetsvärlden har tidigare skrivit att den planerade köparen är en utländsk institutionell investerare.

Utöver storaffären satsar SBB på fyra större affärsupplägg i form av avyttring av resterande hälftenandel i Svenska Myndighetsbyggnader till Kåpan där det finns fastigheter till ett värde om cirka 15 miljarder kronor. Ambitionen är att Kåpan Pensioner köper SBBs andel i JV-bolaget SMB senast 31 december. Man planerar också som tidigare meddelat att skapa ett noterat bostadsbolag med en balansräkning på cirka 18 miljarder kronor.

SBB har också identifierat två underkoncerner man anser vara lämpliga att ta in som långsiktiga minoritetsägare. I senaste kvartalsrapporten uppgavs däremot att några beslut ännu inte har fattats.

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]