[ Annons ]

Interiör från Byggnadsföreningen
Publicerat 9 mars, 2016

Open House: Pärlan som klarade sprängningen

Vi besöker ännu en fastighet som öppnar sina portar under arkitekturfestivalen Open House Stockholm i oktober. Byggnadsföreningens hus på Norrlandsgatan.

Bakom en högst anspråkslös fasad i Stockholm city döljer sig en av arkitekturhistoriens verkliga pärlor. En av de annars stängda rum som blir tillgängliga under Open House i oktober.

[ Annons ]

– Det är väldigt roligt att allmänheten kan se de oerhört fina detaljerna och materialvalen på plats. Huset ritades av Sven Markelius och byggdes under en period när man kände att funktionalismen behövdes göras lite mer mänsklig och tillgänglig. Det är fantasifulla materialval i ett moget och behärskat formspråk, säger Peter Santesson, styrelseledamot i Stockholms Byggnadsförening och vd på Synk Arkitektur.

Han vill särskilt lyfta fram de öppna rumssambanden med generösa trappor mellan våningsplanen och de välvda taken som flätar samman festvåningarna på ett både effektivt och vackert sätt.

– Gunnar Asplund brukade skicka hit sina arkitekturstudenter för att mäta upp och rita av detaljer, berättar Peter Santesson.

Men ett tag trodde man att allt bokstavligen skulle gå upp i rök. Den 31 december 1982 sprängdes Restaurang Fontainebleau, som då huserade i de översta våningarna, av en före detta anställd.

– Först trodde man att hela huset skulle få rivas. Men det visade sig att fastighetens var så välbyggd att det bara krävdes en renovering av de översta planen. Faktum vara att byggnaden fick ett nytt liv tack vare att man kunde återställa den ursprungliga inredningen, säger Peter Santesson.

Arkitekturfestivalen Open House kommer att genomföras den 7-8 oktober. Läs mer om festivalen och Swedbanks innovativa huvudkontor här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]