Arkitekturskolan
Publicerat 10 mars, 2016

Open House: Inspirerar framtidens arkitektur

Upplev ljuset i nya Arkitekturskolan på KTH. Vi gör vårt tredje besök inför inför arkitekturfestivalen Open House Stockholm i oktober.

Nya arkitekturskolan på KTH i Stockholm, ritad av Tham och Videgård Arkitekter på uppdrag av Akademiska hus, har rönt stor uppmärksamhet för hur den exteriört samspelar med de ursprungliga byggnaderna. Väggbeklädnaden av rostrött corténstål kan ses som en omtolkning av de äldre husens röda tegelarkitektur.

[ Annons ]

Under Open House får besökarna en möjlighet att även se byggnadens inre.

– Allmänheten har ju alltid tillträde till bottenvåningen men det finns fler delar att se. Som ritsalarna där studenterna jobbar och den fantastiska takvåningen med terrassen  där man ser ut över hela stan, säger Anders Johansson, prodekan vid Arkitekturskolan.

Även invändigt sätter de svängda fasaderna sin prägel på rummen. Men det är framförallt ljuset som har har varit den centrala faktorn. Med en rumshöjd på drygt tre meter och fönster ända upp till taket leds dagsljuset in och genomlyser hela våningsplanen.

Enligt arkitekterna leder de runda formerna även till högre energieffektivitet. Byggnaden uppnår nivån Miljöbyggnad Silver.

– Arkitekturskolan kommer också att fungera som centrum för hela Open House-festivalen. Här kommer man att kunna höra föreläsningar och diskutera arkitektur, säger Anders Johansson.

Arkitekturfestivalen Open House kommer att genomföras den 7-8 oktober. Läs mer om festivalen och Swedbanks innovativa huvudkontor här. Vi har även besökt Byggnadsföreningens hus.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]