[ Annons ]

Hotellkedjan Scandic publicerar sin kvartalsrapport tidigare på grund av bra resultat. Men företag är inte tillbaka på de nivåerna man hade innan pandemin. Foto: Tommy Alven.
Publicerat 15 oktober, 2021

Hotellföretag släpper resultat i förväg

Tredje kvartalet gick bättre än väntat. Därför publicerar Scandic Hotels sitt resultat i förväg, men det är fortfarande en bit kvar till nivåerna företaget hade innan pandemin.

Coronapandemin har inneburit en tuff utmaning för hotellbranschen. Scandic Hotels Group hade 75 procent beläggning under det tredje kvartalet 2019. Under pandemiåret 2020 föll beläggningen till 36 procent, men nu vänder det uppåt igen.

­– När beläggningen är 50 procent eller över då räknar vi med att kunna tjäna pengar på nedersta raden. Nu var beläggningsgraden 55 procent i tredje kvartalet och höll sig över 50 procent under hela kvartalet. När semesterperioden började klinga av i mitten av augusti så kompenserades det av ett ökat affärsresande och fler möten. Så vi såg ingen tydlig nedgång efter semesterperioden, säger Henrik Vikström, Director Investor Relations, Scandic Hotels Group.

[ Annons ]

Scandic Hotels Group hade ett justerat ebitda-resultat på 709 miljoner kronor under perioden, förra året landade det resultatet på 90 miljoner kronor. Företagets rapport för det tredje kvartalet var schemalagd till den 28 oktober, men nu väljer företaget att gå ut med siffrorna tidigare.

– Vi gick ut med vårt resultat i förtid idag och det gör vi för att resultatet avviker så mycket från förväntningarna. Det är bättre än vad marknaden hade räknat med. Det är en kombination av att det underliggande går bättre på grund av stark beläggning, plus att det finns temporära effekter som också påverkar resultatet. Vi har till exempel tjänat en hel del pengar på karantänsverksamhet i Norge, säger Henrik Vikström.

Nyligen presenterade branschorganisationen Visita siffror som visade att hotellen har långt kvar till de nivåer som man hade innan pandemin kom. Enligt Visita var de svenska hotellens samlade logiintäkter 37 procent lägre under den sista veckan i september jämfört med samma vecka 2019.

– Restriktionerna och rekommendationerna har slagit stenhårt mot branschen med 10 000-tals förlorade jobb och även om det har vänt är det fortsatt så att till exempel utländsk turism är fortsatt kraftigt decimerad och affärsresenärerna väsentligt färre, säger Thomas Jakobsson, chefekonom Visita.

Frågan är hur lång tid det tar innan branschen är tillbaka i ett läge som liknar åren innan pandemin?

– Det kommer ta flera år, och min bedömning är att vi totalt sett är tillbaka i slutet av 2023 eller början av 2024, säger Thomas Jakobsson.

Henrik Vikström hos Scandic håller med om att det kan dröja en tid.

– Vi har en positiv syn på marknaden och tror att det kommer bli bättre. Men det kommer nog ta en tid innan vi är tillbaka där vi var innan pandemin. För att de ska ske så måste det internationella resandet komma i gång ordentligt, så vi får internationella gäster till våra hotell i Norden. Det kan ta lite tid, säger Henrik Vikström.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]