Den som ändrar ytan på sin bostadsrätt eller köper till en parkeringsplats kan åka på en rejäl skattesmäll. ”Det kan få stora konsekvenser”, säger Fastighetsägarna Sveriges förbundsjurist.
Enligt Skatteverket ska bostadsrättsinnehavare som ändrar ytan i bostadsrätten betala full reavinstskatt som kan utlösas med retroaktivitet. Om man som bostadsrättsinnehavare ökar ytan på bostadsrätten, genom att till exempel bygga en uteplats eller köpa till en parkeringsplats, kan en stor skattesmäll vänta.
Bostadsrätten räknas enligt Skatteverket som ett nytt skatteobjekt när villkoren i den ursprungliga upplåtelsen förändras. Därmed måste bostadsrättsinnehavaren även betala reavinstskatt på nytt.
Enligt Fastighetsägarna Sveriges förbundsjurist, Line Zandén, kan det komma att få stora konsekvenser för den enskilde.
– Bostadsrättshavare har nog generellt låg kunskap om att förändring av lägenhetens yta kan medföra reavinstbeskattning.
Men att skatten beräknas på det sättet är enligt Line Zandén inget nytt.
– Att till exempel slå ihop två bostadsrätter och förändra det ursprungliga upplåtelseavtalet har sedan tidigare medfört beskattning. Sedan kan man ju ifrågasätta det rimliga i att förändringar som för gemene man framstår som små – exempelvis fallet med en parkeringsplats – får denna konsekvens. Allting handlar egentligen om ifall man förändrar den ursprungliga upplåtelsen eller inte.
Enligt ett räkneexempel i Svenska Dagbladet skulle en bostadsrättsinnehavare som köpt en lägenhet för en miljon år 2000 riskera att åka på en skattesmäll om denne väljer att köpa en parkeringsplats i föreningen. Är lägenheten värd fem miljoner idag skulle innehavaren få skatta på både lägenhetens marknadsvärde och på parkeringsplatsen. Bostadsrätten omvandlas då till ett nytt skatteobjekt och därmed utlöses reavinstskatt på hela beloppet.