Justitieminister Morgan Johansson menar att de nya tuffare reglerna mot svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning blir ett viktigt vapen mot den växande organiserade kriminaliteten. Det sa han på ett seminarium i Fastighetsägarnas regi.
Från och med den första oktober börjar de nya reglerna mot svarthandel med hyreskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning att gälla. Nu blir det kriminellt bland annat med otillåten andrahandsuthyrning till för hög hyra och köp av svartkontrakt.
Försäljning av svartkontrakt är sedan tidigare olagligt, men nu sker en straffskärpning. Straffskalan sträcker sig från böter till fängelse i max fyra år. Även köp av hyreskontrakt kriminaliseras. Den som betalat pengar för ett hyreskontrakt riskerar att hamna i fängelse i upp till två år. (Hitta mer information om vad lagändringen innebär här.)
Att gensvaret i fastighetsbranschen varit stort och välkomnande märktes tydligt på det fullsatta seminariet som Fastighetsägarna anordnade i onsdags morse. Dit var justitieminister Morgan Johansson (S) inbjuden.
Han menade att lagskärpningen borde drivits igenom redan på 90-talet när tendenserna dök upp.
– Det här är något som har växt sig starkare och etablerat sig i Sverige de senaste 20 åren. Om det får fortsätta så kommer det så småningom att bli systemhotande, folk kommer inte att våga vittna, enskilda gäng kommer att ta makten över områden i Sverige. Det kan vi aldrig någonsin acceptera, sa Morgan Johansson.
Han hänvisade bland annat till Kristian Halldin på polismyndigheten som också deltog i seminariet och berättade om hur svarthandeln alltmer växt in i den grova organiserade brottsligheten.
– Det kan aldrig vara en bra lösning att sätta sig i klorna på den organiserade brottsligheten för att lösa sin bostadssituation, sa Morgan Johansson.
Han berörde också hur det blivit allt vanligare att nyanlända ofta tvingas till otrygga och osunda boendevillkor på en olaglig andrahandsmarknad.
– Att det första man möter i Sverige är en svart hyresmarknad vilket sänder en enormt negativ signal, sa Morgan Johansson. Här handlar det om folk som berikar sig på trångboddheten genom att hyra ut i andra hand till dubbla hyror. Inte sällan är det förenat med att man trycker in alldeles för många människor på alldeles för liten yta.
Morgan Johansson konstaterade att den breda uppslutningen från Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna varit av stor vikt för att göra genomdriva förslaget.
– Det är inte ofta det är en sån uppslutning från alla de tre organisationerna samtidigt, konstaterade han till publikens skratt.
Men det finns också kritiska röster. Lagrådet menade att kriminalisering var för långt att gå.
– Men vi stod på oss. I de flesta fall tillmötesgår vi lagrådet. Men detta är också en rent politisk bedömning om vilka verktyg som faktiskt behövs. Vi ansåg att det krävdes krafttag i den här omfattningen, sa Morgan Johansson.
Ministern blev inte långvarig. De partiöverskridande samtalen om gängkriminaliteten kallade. Fastighetstidningen hann med ett par frågor på vägen ut.
I senaste numret av Fastighetstidningen intervjuas nationalekonomen Fredrik Kopsch, som i sin forskning intervjuat en tämligen öppenhjärtlig svartmäklare. Något förvånande säger hen sig vara positiv till den nya lagen. Detta med argumentet att kriminalisering även av köp kommer minska det benägenheten att göra en anmälan.
Morgan Johansson ser dock inte detta som någon större risk.
– Det får man i sådana fall kompensera med exempelvis hemliga tvångsmedel, som att polisen nu får avlyssningsmöjligheter. Jag tror snarare att lagskärpningen kommer leda till att färre ger sig in i denna marknad. Det är erfarenheten från andra håll där svarthandel kriminaliserats. Den avskräckande effekten kommer att vara viktigast.
Men enligt polis, fastighetsägare och andra är problemet enormt. Kommer rättsinstanserna klara den förmodade arbetsbördan
– Ja, parallellt bygger vi ju ut rättsväsendet med 10 000 fler anställda inom polisen och med mer resurser till kriminalvård och domstolar, sa en lätt stressad Morgan Johansson.