Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige.
Publicerat 30 augusti, 2016

”Olovliga boplatser är en polisiär uppgift”

Fastighetsägarna Sveriges vd Reinhold Lennebo och LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson skriver i en debattartikel i Dagens industri om att markägare måste få mer stöd av polisen när det gäller avhysningar av otillåtna bosättningar.

Torsdagen den 1 september går remisstiden ut för regeringens utredning om otillåtna bosättningar. Fastighetsägarna Sverige och LRF har tidigare påtalat den nuvarande situationen då markägare måste gå igenom en komplicerad och lång process via Kronofogden för att få hjälp med avhysningar.

[ Annons ]

Utredningen slår fast att otillåtna bosättningar är olagliga och faller under straffbestämmelserna om egenmäktigt förfarande och olaga intrång. Därför är det rimligt att polisen ska hantera dessa frågor. Men utredningen föreslår också att markägaren ska vända sig till Kronofogden under vissa villkor. Detta kan vara problematiskt eftersom ett nytt förfarande inte får minska möjligheten att få stöd av polisen, menar Lennebo och Jonsson.

En förbättring av dagens hantering via Kronofogden är positivt, men Lennebo och Jonsson uttrycker en oro över att utredningens förslag inte är tillräckliga utan ökat stöd av polisen.

”Huvudregeln måste alltid vara att medborgare som utsätts för brott har rätt att vända sig till polisen. Här kan staten inte abdikera” skriver de i Dagens Industri.

Här kan du läsa hela debattartikeln.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]