[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 1 november, 2022

Ökat antal konkurser inom handel och restaurang

Färsk statistik från kredit- och affärsinformationsföretaget UC visar att konkurserna ökar i Sverige. Hårdast drabbad är partihandeln med 72 procents ökning av konkurserna under oktober.

Under oktober månad ökade konkurserna i Sverige totalt sett med 38 procent i jämförelse med samma period i fjol. Det är framför allt i norra Sverige som konkurserna ökat mest, alltså områden där elpriserna inte stigit lika mycket som i södra delarna av landet.

– Den här utvecklingen är kanske inte vad de flesta hade förväntat sig. Elkostnaderna har skjutit till extrema höjder i södra Sverige under hösten. Men det tar ett tag innan bolag hamnar i konkurs. Elpriset är en påverkansfaktor av flera till att många företag har det tufft just nu. Den direkta kopplingen mellan effekten av ökade elpriser och konkurser, inte minst bland småföretagare, är något vi troligtvis kommer att få se senare i vinter, menar Johanna Blomé, ekonom på UC.

[ Annons ]

De branscher som drabbats hårdast är partihandeln där konkurserna ökat med 72 procent, hotell- och restaurang ökat med 66 procent och detaljhandeln 40 procent fler konkurser. Inom samtliga tre branscher är nu antalet konkurser högre än de var under pandemin.

Jämfört med samma period (jan-oktober) ligger konkursnivån nu 3 procent över föregående år.

Länen som klarat sig bäst från konkurser under 2022 är Gotland och Jämtland. Flest konkurser är det i Östergötland och Västernorrlands län.

UC:s konkursstatistik omfattar aktie-, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer. Den månatliga konkursstatistiken mäts från den första till den sista dagen per månad.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]