[ Annons ]

Tillbaka till Stockholm. Ökat bostadsbyggande och krisen i kristdemokraterna är de stora frågorna som väntar i vår och sommar. Foto: Björn Leijon
Publicerat 10 mars, 2011

Okänd minister börjar hitta spåret

Gillar att käfta, bitsk och ironisk. Han har det utstakade målet att öka bostadsbyggandet i riket – men är en doldis i politiken. Fastighetstidningen har träffat civil- och bostadsministern Stefan Attefall.

Det är inte många av de morgontrötta pendlarna som registrerar att det är en minister med på tåget till Örebro. Stefan Attefall, civil- och bostadsminister efter valet, tillhör också tillsammans med äldreministern Maria Larsson, även hon kristdemokrat, de mer anonyma i regeringen visar en mediegenomgång som publicerats dagen innan.

[ Annons ]

– All publicitet är inte bra publicitet. Ska man synas i pressen ska man också ha något att leverera. Risken är annars stor att det blir många utspel i hög fart men med fel riktning. För mig är tydlighet viktigt, säger Stefan Attefall och undrar om det finns kaffe på tåget. Det visar sig att SJ dragit in cafévagnen på rutten denna dag och ministern ser lite butter ut.

Noggrannhet, att se lösningar som sitter i detaljerna, och en ironisk, lite bitsk humor. Det är egenskaper som återkommer under dagen vi följer med bostadsministern.

– Han gillar att käfta också, påpekar Caroline Nilsson, politisk sakkunnig till ministern. Hon lyckas till ministerns stora lycka få tag på en mugg automatkaffe som Stefan

Attefall dricker samtidigt som han läser om ”slumvärdar” i Svenska Dag­bladet. Fastighetsägare som struntar i förvaltningen och ser kortsiktigt på sitt ägande.

– Med den nya hyreslagen får vi en sundare hyresmarknad som missgynnar fastighetsägare som inte sköter sig. Med bra underhåll och service kan seriösa ägare få upp sina hyror. Och det är bra att man får större skillnader i hyrorna beroende på läge, anser Stefan Attefall.

Stefan Attefall lämnar Stockholm och beger sig mot Örebro.

Han hoppas att mer individuellt satta hyror ska skapa utrymme att ta betalt för investeringar i nya hyreshus. Tal om subventioner är däremot ett rött skynke för Attefall.
– Det är ett återkommande argument från vänstern, men subventioner har inte lett till ökat byggande.

Men ser du ingen risk i att många bostadsbolag inte mäktar med upprustningen av miljonprogram?
– Då är det ett tecken på att man inte tagit hand om sina hus och det vore väl märkligt om staten skulle ge stöd till dem men inte till bolag som skött sina fastigheter. Det är fastighetsägarna som ska ta ansvar för sina fastigheter och jag ser inte att det ska vara något problem i tätorterna där merparten av miljonprogrammet finns.

Att Kristdemokraterna skulle få två ministerposter vid sidan av Göran Hägglund var rätt väntat, fler än så kunde de inte räkna med efter det svaga valresultatet. Och för alla med inblick i partiet kom det inte som en överraskning att Stefan Attefall fick en ministerpost. Han tillhör kärngruppen inom KD, med bas i ungdomsförbundet, riksdagsman sedan 1991 och chefredaktör på tidningen Krist­demokraten.

Bostadsfrågor är heller inte ett helt nytt område och han tycker det var rätt att plocka fram bostadsministertiteln igen efter tjugo års frånvaro.

– Det är en tydlig signal att vi nu har en minister med ett bredare ansvar för frågan än i tidigare regeringar. Nu har vi förutsättningarna att ta ett samlat grepp om frågan – inte minst för att minska regelkrånglet vid nybyggnation

Tids nog får du ett svar. Men det blir inte i form av subventioner. Det blir åtgärder för att underlätta spelplanen,”

Så det här är drömjobbet?

– Nej, jag hade hellre varit finansminister, säger han och ler lite i mjugg.

Den bitska humorn gör sig påmind igen

Han, som många andra politiker, är oroad över den höga utlåningen men tror inte på att det finns en bostadsbubbla.

– Jag ser ingen akut risk för ett prisfall. Men tyvärr är det för lite fokus på det allvarligaste problemet – att det byggs för lite. Man måste underlätta för nyproduktionen, inte minst för att minska risken för bubblor.

Hur man stöttar nybyggnationen har han idéer om men vill inte ge några klara besked – en noggrann minister vill förstås göra analysen först.

– Tids nog får du ett svar. Men det blir inte i form av subventioner. Det blir åtgärder för att underlätta spelplanen, som ändrade regelverk.

Moms på hyror?

– Jo, det är ett intressant förslag från treparts­överenskommelsen. Det finns visserligen komplikationer inom EU med att göra vissa undantag men sådant går att ändra på.

Han vill även utreda om det helt går att slopa fastighets­avgiften för bostadshus.

Under möten med bygg- och fastighetsbolag har Stefan Attefall ofta hört kritik mot att kommuner går långt i att lasta över kostnader på branschen. Det irriterar honom.

– Nyligen träffade jag ett bolag som byggt ­studentlägenheter och var tvungna att lägga på 300 kronor extra i hyra för de boende på grund av saneringskostnader och arkeologiska utgrävningar som gjordes innan bygget. Jag vill inte säga vilken kommun det är.

Kristdemokraterna Behcet Barsom och Lars-Axel Nordell möter upp på stationen i Örebro.

På stationen i Örebro väntar Behcet Barsom, distriktsordförande för KD i Örebro län och lokala riksdagsmannen Lars-Axel Nordell som känt Stefan Attefall sedan 1980-tale

– Stefan är ambitiös och har lätt för att sätta sig in i och analysera frågor. Och så gillar han att få mothugg, påpekar Lars-Axel. Stefan har alltid en dräpande kommentar på lut. Så där lite norrländskt brutalt, är hans analys.

Han påpekar också att Stefan gärna vill vrida och vända på allt innan han köper ett resonemang, vilket inte minst blir tydligt när ministerdelegationen får en dragning på Örebrobostäder. Christina Krönert-Lindh, teknisk chef på bostadsbolaget berättar om ombyggnadsplanerna i ett av områdena då bostadsministern plötsligt får syn på en skiss där hissarna inte stannar på varje våningsplan.

– Det måste man väl kunna fixa, säger Stefan Attefall men får mothugg av den tekniska chefen.

Sedan är diskussionen igång och bostadsministern låter inte övertygad ens när de detaljerade konstruktionsskisserna kommer fram. Men nöjd verkar Attefall vara av att Örebro­­­- bo­städer klarar av att bygga 2 000 nya lägenheter på fem år och samtidigt renovera lägenheter från miljonprogrammets dagar för 1,5 miljarder kronor – och det med pengar från egna kassan. Fast en stor del av summan är reavinster efter försäljningar.

– Vi säljer fastigheter till privata aktörer. Men tyvärr är intresset för att köpa i områden med mycket problem som Vivalla lågt, säger vd Ulf Rohlén.

Örebrobostäders stora problem är att få upp hyresnivåerna som han anser är allt för låga – sex procent lägre en riksgenomsnittet. Hyran är 6 100 kronor för en nyrenoverad trerummare, berättar Rohlén.

– Du skämtar väl, säger Stefan Attefall som är mer van vid att få skäll för att hyror är för höga än för låga.

En del av skulden lägger Ulf Rohlén på att de privata fastighetsägarna i Örebro inte varit tillräckligt offensiva nu när de haft chansen att direktförhandla med Hyresgästföreningen.

– De har legat lågt och i princip avvaktat vårt resultat, säger Rohlén.

Monica Eriksson som fått sin lägenhet renoverad, passar på att klaga på några av bristerna när bostadsministern är på besök.

Sedan bär det av till verklighetens folk – Örebro­bostäder vill visa ministern hur det ser ut i sta­ds­delen Varberga där det pågår renoverings­arbeten. Tillsammans med lokalpress vallas vi runt mellan olika projekt samtidigt som pressekreteraren Petra Kjellarsson nervöst tittar på klockan. En lunch med lokala KD-politiker på Stadshotellet väntar.

Men Stefan Attefall måste först avhandla alla fel som Monica Eriksson, en av hyresgästerna, vill dryfta nu när det är en minister på besök.

– Handdukstorkställningen har hamnat för högt upp, fönsterbrädet blev för smalt för mina blomkrukor och halva klädkammaren försvann, säger Monica uppfordrande. Stefan Attefall konstaterar att ställningen lätt kan flyttas men att det övriga får hon nog stå ut med.

Kristdemokraternas dåliga valresultat och därefter sjunkande opinionssiffror är förstås det som partifolket i Örebro vill dryfta med Stefan Attefall över en lunch på Stadshotellet. Stefan Attefall gläder sig visserligen åt en Novus/TV4-mätning samma dag där partiet åter hamnat över fyraprocent­spärren, men att det står på svajig grund håller han med om.

– Ska vi samarbeta inom alliansen måste vi också tydliggöra vad som är vårt (KD:s) bidrag i politiken, och där har vi inte gjort hemläxan, menar Attefall. Han vill att väljarna ska uppfatta kristdemokraterna som det socialt varma partiet i alliansen. Partiet som värnar om gemenskap och relationer i det civila samhället, enligt Attefalls definition.

Lokalpressen har uppmärksammat att ministern är på besök i Örebro.

Stefan Attefall är också irriterad över att man inte fått mer erkännande för att fastighetsskatten togs bort och ersattes av en lägre avgift.

– Utan oss hade den varit kvar än i dag, säger han bestämt.

Är det då inte partiets kristna identitet som är för omodern för ett allt mer sekulariserat folk?

– Nej, jag anser inte att vår politik bara riktar sig till religiösa. De kristna värderingar vi bygger vårt samhälle på är allmängiltiga för alla. Och så är även vår inställning till individens ansvar, att du själv är ansvarig för ditt liv.

–?Dessutom anser jag att religionen spelar större roll än vad många tror. Människor har existentiella frågor, men det är tyvärr inget man bryr sig om i politikens värld.
Är det inte problematiskt att vara kristen och ansvarig för trossamfund när stora delar av de troende inte är kristna?

– Människor med tro på en högre makt har en gemenskap. En muslim tycker nog att det är lättare att ha en dialog med mig än med en person som inte har en tro alls. Det finns mer beröringspunkter än skiljelinjer mellan religionerna.

Sist på dagordningen denna dag är ett möte med ett interreligöst råd som tillkom efter Mohammedkarikatyrer, rondellhundar och inte minst en hotbild mot lokaltidningen Nerikes Allahanda. Fader Jakob Kasselia från den syrisk ortodoxa församlingen är bekymrad över att kristna irakier skickas tillbaka samtidigt som kristna attackeras i Irak. Det här är förstås en känslig fråga för ett parti med kristna förtecken.

– Jag tror inte att myndigheter och domstolar riktigt förstår den religiösa dimensionen och hur utsatta de kristna i dessa områden är, säger Stefan Attefall.

Dags att bege sig tillbaka till Stockholm och lägenheten han hyr. Hemma i Jönköping bor Stefan i en villa tillsammans med frun Cecilia och barnen som är 9, 11 och 14 år gamla.

– Jag räknar med att bostadsbristen inte är så stor när de ska lämna hemmet, säger Stefan Attefall.

Veckorna efter intervjun konstaterar jag att det dyker upp allt fler uttalanden och artiklar med bostadsministern. Det tycks som att Stefan Attefall vill ha mer publicitet. Eller så har han blivit varm i kläderna och har mer att leverera.

Om Stefan Attefall
Ålder
: 50 år
Bakgrund
: Född i Lycksele och tidigt aktiv inom Kristdemokraterna
Bor
: I Jönköping med frun Cecilia och tre barn 9, 11 och 14 år gamla.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]