Foto: Petter Cohen.
Publicerat 22 februari, 2017

Ökad kontroll med kodade nycklar

Fastighetsbolaget Diös har lyckats spara tid, skrota papperskvittenserna och fått en säkrare nyckelhantering – med hjälp av QR-kodade nyckelbrickor.

Fastighetsbolaget Diös har lyckats spara tid, skrota papperskvittenserna och fått en säkrare nyckelhantering – med hjälp av QR-kodade nyckelbrickor.

[ Annons ]

Varje nyckel i omlopp har försetts med en QR-kodad bricka. När en nyckel lämnas ut scannar kundservice koden med sin iPad eller hantverkaren med sin smarta telefon. Tekniken fungerar på samma sätt som när en streckkod läses in.

– Som fastighetsbolag har vi många nycklar i omlopp och det är viktigt att ha koll på dem. Med det här systemet har vi både fått mycket bättre kontroll och effektivare hantering.
Idag tar det bara någon minut att lämna ut en nyckel, säger Stefan Larsson, IT-samordnare på Diös Fastigheter i Östersund. På samma ort finns bolaget Realbridge som utvecklat systemet.

– Det är ett system som är lätt att implementera i den vardagliga verksamheten. Vi får koder av Realbridge som vi klistrar på nyckeln, vi registrerar den digitalt och sedan är det klart.

QR-koderna spar tid och tid är pengar, men enligt Stefan Larsson är tidsbesparingen inte den största vinsten.

– Den bästa, förutom att det blir smidigare, är att vi får ökad kontroll. Införandet av
QR-koderna har ökat vår uppmärksamhet när det gäller säkerhet i hantering av nycklar.
En borttappad huvudnyckel kostar ett fastighetsbolag omkring 100 000 kronor, nu minimeras risken att det sker, säger Stefan Larsson.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]