Foto: Petter Cohen.
Publicerat 6 december, 2016

”Öka vår trygghet med snabb röjning”

Synskadade stannar hemma i rädsla för att utsättas för risker i stadsmiljön. Jimmy Pettersson, talesperson för Synskadades Riksförbund uppmanar nu alla fastighetsägare med ansvar för allmän mark att röja snabbt och effektivt i vinter.

”Våra medlemmar förlitar sig på känsel och hörsel för att ta sig fram i gatumiljöer. När snön blir liggandes förändras ljudbilden och avståndsbedömningen blir svår. Det blir svårt att veta om man ens är kvar på trottoaren, och man tvingas utsätta sig för farliga situationer som att gå ut mitt i vägen. Det kan vara mycket otäckt.

[ Annons ]

En undersökning vi gjort visar att en tredjedel av våra medlemmar känner sig så otrygga att de aldrig eller sällan rör sig ute i stadsmiljö, oavsett tid på året.

Min önskan inför vintern är att fastighetsägare röjer snabbt och effektivt. Vallar kan användas som kännetecken, det är bra. Glöm inte att göra gluggar ut till övergångsställena. Om röjningen dröjer, varna så länge på ett tydligt sätt med lämpliga avspärrningar. En handskriven skylt lutad mot en vägg räcker inte. Avspärrningen måste gå att uppfatta med käppen och ha en avvikande kontrast mot omgivningen så att personer med begränsad synnedsättning kan upptäcka den. Och ta hand om halkan, den gör det svårare att använda käppen.”

Koll på taket!

Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar är skyldiga att se till att is och snö inte rasar ned och skadar personer eller egendom. Avspärrning får ske för att förhindra att personer kan gå in i riskområdet. Men avspärrning får endast ske under begränsad tid i avvaktan på röjning av tak.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]