I artikelserien Bostadspusslet har vi samlat tankar och idéer om alternativa sätt att få fram fler bostäder. Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen, ser risker med fler inneboende, hellre då åtgärder för ökad rörlighet.
– Av det som nämns så är det störst potential i att få i gång flyttkedjor. I en rapport om rörligheten i olika upplåtelseformer konstaterade vi att den ligger på tio procent i bostadsrättsbeståndet, tio procent i hyresbeståndet, men på villamarknaden är det enbart fyra procent som omsätts årligen. Så där finns det potential.
Vad kan göras där?
– Vi har i dag lågt beskattade småhus. Att höja skatten är å andra sidan kontroversiellt, så det är inget som kommer att ske i närtid. Möjligheten är då snarare att locka äldre ur deras alldeles för stora villor genom att kunna erbjuda bra äldre- och seniorboenden som ett alternativ. Men det handlar ju då såklart om att det behövs byggande.
Något mer?
– Nathalie Brard hos Fastighetsägarna (läs mer här) är ju inne på momsfrågan, något som vi lyft tillsammans som ett sätt att lättare kunna konvertera lokaler till bostäder.
Några risker i det som tas upp?
– Ja, att bygga allt mindre har varit en trend under lång tid. Men det är en återvändsgränd. Normen i dag är ju att flytta till radhus eller villa, om man har de ekonomiska möjligheterna, när man får andra barnet. Det samtidigt som vi i allt högre grad samlas i växande städer. Därför bör vi snarare bygga större lägenheter i flerbostadshus som kan erbjuda villaliknande kvaliteter.
– Olika sätt att uppmuntra inneboende kan ju verka smart. Men det kan bli ytterligare en faktor i köpprocessen. I England har man fått en marknad för buy-to-let, vilket har gjort det svårare för dem som bara vill bo att konkurrera på den ägda marknaden. Här finns också risken med små ”hobby-värdar” vilket kan göra det otryggare på hyresmarknaden.