[ Annons ]

Bostadsförmedlingsajten Airbnb växer allt mer vilket påverkat fastighetsägare, hotell och skatteintäkterna runt om i Europa. Nu går myndigheterna till motoffensiv.
Publicerat 21 augusti, 2015

Offensiv mot sajten Airbnb

Bostadsförmedlingsajten Airbnb växer allt mer vilket påverkat fastighetsägare, hotell och skatteintäkterna runt om i Europa. Nu går myndigheterna till motoffensiv.

Airbnb är en riktig succé. Värderingen har dubblats på ett år och ligger nu på 200 miljarder kronor, mer än vad hotellkedjan Marriott omsätter. Men tillväxten sker också ibland utom kontroll konstaterar SvD i en genomgång. För att inte hota den egna hotellnäringen och de skatteintäkter den genererar har redan Madrid regler om att uthyrning av bostäder bara får vara max fem nätter. I Barcelona och resten av Katalonien kan myndigheter nu kräva ut lägenhetsuppgifter från sajterna för att kontrollera om de hyrs ut illegalt.  Turister uppmanas att anmäla uthyrare som saknar licens.

[ Annons ]

I Katalonien har redan böter dömts ut till såväl Airbnb som till uthyrare som saknat tillstånd. Liknande regler finns även i Frankrike där böter dömts för uthyrning av lägenheter utan tillstånd. I Berlin gjordes nyligen en kartläggning som visade att 17 000 av 23 000 uthyrda bostäder hade tillstånd. De illegala uthyrarna riskerar nu upp till 50 000 euro i böter.

I Sverige har även korttidsuthyrningen ökat till så kallade semesterbostäder och en sökning på lägenhet nästa vecka i Stockholm på Airbnb gav 367 träffar.  Vilka regler gäller då för svenska uthyrare?

– Rent allmänt gäller att en hyresgäst eller bostadsrättshavare som olovligen upplåter sin lägenhet till någon annan tar en stor risk som i värsta fall kan medföra att han eller hon måste flytta, säger Mikael Gulliksson, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige.

Enligt hyreslagen gäller att en hyresgäst måste ha hyresvärdens samtycke eller, om hyresvärden inte samtycker, hyresnämndens tillstånd för att få upplåta sin lägenhet i andra hand. Om lägenheten upplåts i andra hand utan samtycke eller tillstånd kan hyresgästen förlora kontraktet och bli skyldig att flytta; det kallas att hyresrätten är förverkad.

Motsvarande gäller i princip även för bostadsrätt. En bostadsrättshavare får inte upplåta sin lägenhet i andra hand utan samtycke från bostadsrättsföreningen eller tillstånd från hyresnämnden

– Det är alltså på detta sätt ingen skillnad mellan olovliga andrahandsupplåtelser enligt Airbnb och andra former av olovliga lägenhetsupplåtelser, påpekar Mikael Gulliksson.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]