[ Annons ]

Störningssändare som sitter högt upp på väggen skickade ut en mycket obehaglig signal, som minskade hänget i trapphusen med 95 procent, enligt Mostafa Alshawi, trygghets- och säkerhetsansvarig på Sollentunahem. Foto: Sollentunahem.
Publicerat 14 februari, 2022

Obehagligt ljud skrämde bort ungdomsgängen

Ett mycket obehagligt ljud som endast personer under 30 år kan höra. Det gjorde att Sollentunahem fick bukt med oönskat häng i trapphusen.

Sollentunahem hade problem med ungdomar som hängde i trapphusen. En undersökning visade att hela 35 procent av de boende kände sig otrygga i trapphusen på grund av ungdomsgäng, nedskräpning och rökning inomhus.

För att få bukt med problemet lanserade Sollentunahem ett pilotprojekt i tio fastigheter i kommunen. Med hjälp av en störningsbox som skickar ut ett ljud som beskrivs som ”mycket obehagligt” lyckades Sollentunahem minska trapphushänget med hela 95 procent. Det är nämligen bara människor upp till runt 30 år som uppfattar just den här frekvensen.

[ Annons ]

Vad ungdomarna själva tycker är däremot okänt.

– Vårt fokus ligger på att få bort obehöriga människor från våra fastigheter och vi har nära dialog med boende kring detta. Vi har även sett att garaget Edbserg centrum, där vi har installerat störningsbox plus kameror, lett till minskad skadegörelse, ungdomsgäng och brott, säger Mostafa Alshawi, trygghets- och säkerhetsansvarig på Sollentunahem.

Det positiva utfallet i pilotprojektet har gjort att Sollentunahem nu tar lösningen till fler trapphus under våren, och samtidigt lägga till fler tjänster.

– Planen framöver är att koppla störningsboxarna och rörelsesensor till väktarbolag som under nätter kan åka till adresser och gripa obehöriga för olaga intrång, för att få bort obehöriga från våra fastigheter helt och hållet, säger Mostafa Alshawi.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]