Foto: Shutterstock.
Publicerat 15 maj, 2020

Nytt stödpaket till handeln i Västerås

Västerås inför nya stödåtgärder för stadens näringsliv i coronavirusets spår. Sänkta avgifter för cityparkering, torghandel och uteserveringar ska underlätta cityhandeln.

Den tekniska nämnden i Västerås beviljade tre av fyra förslag som kommunstyrelsen beslutat om. Från och med den 1 april och till och med den 31 augusti tar staden inte ut någon markupplåtelseavgift för uteserveringar, med förhoppningeom att möjliggöra både fler och större ytor för uteserveringar.
Dessutom betalar torghandlarna endast halva hyran under perioden 1 april till 30 juni i enlighet med regeringens beslutade stöd för sänkta hyror i utsatta branscher.

Även parkeringen blir markant billigare. Priset för parkering inom röd zon sänks från 18–24 kronor för de första två timmarna till endast 1 krona i timmen. Priserna gäller vid appbetalning och som längst fram till den 31 augusti.

[ Annons ]

– Jag är glad över att vi i tekniska nämnden och i staden kan stå enade i detta beslut. De små företagarna oavsett om de är handlare i city eller torghandlare har en väldigt tuff situation just nu. Jag hoppas att dessa beslut kan underlätta lite i en svår tid.

Anna Hård af Segerstad som är oppositionsråd (M) i Västerås stad, 2:e vice ordförande för tekniska nämnden och 2:e vice ordförande i nämnden för idrott- och friluftsliv, håller med:

– En kraftig sänkning av parkeringsavgiften kan leda till att fler vågar ta bilen ner till city och utföra ärenden, äta på en uteservering och handla i city. Torghandeln är uppskattad, skapar liv och rörelse i stadsrummet, så bra att vi kan hjälpa till att tillfälligt sänka hyran.

Maria Fors, vd på Västerås Citysamverkan, är väldigt glad över att politikerna lyssnat på näringslovet.

– Det skapar energi och motivation hos näringslivet som har det tufft. Vi har frågat våra medlemmar vilka åtgärder som är viktigast och då kommer parkering och markhyra i topp. Lättnaderna i markhyran är en viktig åtgärd som ger en direkt, nödvändig ekonomisk effekt hos restauranger med uteserveringar. Detta är mycket viktigt för citys attraktivitet och att möjligheten finns kvar för människor att kunna mötas utomhus i dessa tider. Nu blir det enklare och billigare att ta sig ned till city. Vi hoppas också på att nå nya målgrupper som upptäcker city på nytt, säger hon i ett uttalande.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]