Nu har Riksbyggen, SABO och Svensk Fjärrvärme skapat en modell för en dialog mellan kunder och fjärrvärmeföretag. Prisdialogen bygger på lokala dialoger och central prövning för prissättning – redan är 50 fjärrvärmeleverantörer anslutna.
– Med kundinflytande, transparens och fjärrvärmeleverantörer som är beredda att få sina prisändringar prövade, bidrar Prisdialogen till att skapa en bättre fungerande marknad, säger Prisdialogens ordförande Kurt Eliasson, även VD för SABO.
Idén till samarbetet handlar om att skapa en dialog mellan leverantörer och kunder som ska kunna leda fram till en lokal prisändringsmodell. Prisdialogen bygger på lokala dialoger och central prövning. I modellen ska också ingå företagets prispolicy och vilka faktorer som ligger till grund för prisändringar.
– Vi hoppas att Prisdialogen ska ge nöjdare och bättre informerade kunder och samtidigt ökad förståelse hos beslutsfattare för hur fjärrvärmepriserna sätts. Det kommer att stärka fjärrvärmens möjligheter att fortsätta vara konkurrenskraftigt på värmemarknaden, säger Ulrika Jardfelt, VD för Svensk Fjärrvärme och ledamot i Prisdialogens styrelse.
Den slutliga prisändringsmodellen skickas sedan till Prisdialogens kansli för central granskning tillsammans med protokoll från samrådet, där kundernas synpunkter redovisas. Därefter beslutar Prisdialogens styrelse om leverantören beviljas medlemskap.
– Ett verktyg som stärker kundens ställning och ger en förutsägbar prisutveckling på fjärrvärme är efterfrågat hos kunderna. Riksbyggen och SABO representerar tillsammans över 900 000 hushåll, så vårt arbete kommer att få stor betydelse. Men vi ser naturligtvis gärna att fler organisationer blir medlemmar i Prisdialogen, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen och styrelseledamot i Prisdialogen.