[ Annons ]

Behovsstyrd ventilation har hittills varit ovanligt i flerbostadshus. Men nu ska Hyresbostäder i Norrköping köra ett pilotprojekt för att utvärdera om detta ger bättre inneluft och lägre energibehov.
Publicerat 16 april, 2014

Nytt koncept ska ge boende just den luft de behöver

Behovsstyrd ventilation har hittills varit ovanligt i flerbostadshus. Men nu ska Hyresbostäder i Norrköping köra ett pilotprojekt för att utvärdera om detta ger bättre inneluft och lägre energibehov.

Det finns en del begränsningar i äldre typer av ventilation som finns i de flesta flerbostadshus, anser Magnus Lagerström som är energiprojektledare vid Hyresbostäder:

[ Annons ]

– Tankefelet hittills har varit att det är samma luftflöde hela tiden. Men exempelvis när man  duschar behövs det mycket ventilation. Med fasta värden för ventilationsluften, blir det både för lite och för mycket ventilation.

Så när tillverkaren Swegon berättade om sitt utvecklingsprojekt nappade Magnus Lagerström och Hyresbostäder. Man har funnits med och tillfört fastighets­ägarperspektiv, vilket nu resulterat i Swegon WISE Apartment Solution.
– I allt väsentligt stämmer Swegons system med de tankar jag haft kring hur ett ventilationssystem ska fungera, säger Magnus Lagerström.

Det beskrivs som ett inneklimatsystem främst avsett för renovering av äldre bostadshus, men även för nybyggnation. Det är av typen FTX, alltså tillufts- och frånluftssystem med värmeåtervinning. Enligt Swegon tar installationen cirka en dag per lägenhet och utan att de boende behöver flytta. Det tydligaste nytänkandet är behovsstyrningen, som nyttjar modern sensorteknik som känner luftens kvalitet.
De olika teknikdelarna i Swegons lösning är dock inte unika, det som skiljer är hur man paketerat allt i en helhets­lösning.
– Det har varit ett väldigt intresse, ett antal fastighetsägare har insisterat på att vara piloter, framhåller Andreas
Wacken­fors, som har lett utvecklingen hos Swegon.
Förutom hos Hyresbostäder finns också en pilotinstallation hos bostadsbolaget MKB i Malmö, samt en vanlig installation hos Örebrobostäder. I Örebro är det radonproblem som är huvudskälet till installationen.

Huvudmontören Joel Holmlund installerar systemet i en lägenhet i Norrköping. Foto: Christian Wackenfors

I Norrköping installeras systemet i 24 lägenheter. Huset är från tidigt 1970-tal. Energivinsten blir dock svår att beräkna, man vet nämligen inte hur behovet av luftflöden varierar efter de boendes vanor och behov.
– Vi tror att driftelen kommer att halveras jämfört med våra gamla remdrivna fläktar. För värmeenergin kan återvinningen ge kanske 20 procent på hela byggnaden, men det är svårt att kalkylera när vi har okända parametrar. Vi tror det blir ekonomi på sikt, säger Magnus Lagerström.
Hyresbostäder kommer att följa upp installationen, bland annat genom att mäta hur luftflödena varierar i takt med de boendes aktiviteter. Även Lunds universitet ska följa projektet, som ska redovisas hos det nystartade Nationellt Renoveringscentrum.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]