[ Annons ]

För två år sedan stoppades försäljningen av 900 kommunalt ägda bostäder i Borås. Nu gör AB Bostäder ett nytt försök att avyttra lägenheterna.
Publicerat 29 april, 2015

Nytt försök till försäljning av 900 lägenheter i Borås

För två år sedan stoppades försäljningen av 900 kommunalt ägda bostäder i Borås. Nu gör AB Bostäder ett nytt försök att avyttra lägenheterna.

Under 2013 arbetade Borås kommunala bostadsbolag AB Bostäder med en transaktionskonsult för att sälja delar av fastighetsbeståndet. Styrelsens majoritet beslutade dock i november samma år att avsluta processen efter önskemål från kommunstyrelsens dåvarande majoritet.

[ Annons ]

Nu är försäljningsplanerna åter aktuella efter ett beslut i AB Bostäders styrelse om att ge vd Sven Liljegren uppdraget att starta upp försäljningsprocessen på nytt. Förutsättningarna för försäljningen är att den sker i de bostadsområden där AB Bostäder är en dominerande aktör.

– På Hässleholmen är vi ensamma på marknaden och på Sjöbo utgör bolagets fastigheter ungefär 60 procent av hyresrättbeståndet säger Sven Liljegren, vd AB Bostäder.

Två kvarter på Hässleholmen och ett i Sjöbo är aktuella för avyttringar av sammanlagt 900 lägenheter, vilket motsvarar cirka 13 procent av bolagets totala antal hyresrätter i Borås.

– En försäljning ger AB Bostäder i Borås en stärkt balansräkning och ökar våra möjligheter att delta i olika utvecklingsprojekt i Borås Stad. Vi är och ska fortsatt vara ett av bolagen som förser den växande staden med nya bostäder. Försäljningen gör det nu möjligt för oss att skapa ytterligare nyproducerade lägenheter utöver de 700 som vi tillfört bostadsmarknaden med våra nyproduktioner de sista tio åren, säger säger Sven Liljegren.

Hyresgästföreningen reagerade med beklagan på beskedet om den förnyade försäljningsprocessen. I ett pressmeddelande skriver Lennart Derehag, ordförande i Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg;

 

”Vi förutsätter att bolaget söker en köpare som har ett långsiktigt intresse av att delta i den utveckling av bostäderna som AB Bostäder driver. Det innefattar allt ifrån ett långsiktigt underhåll till insatser för att utveckla de berörda bostadsområdena Hässleholmen och Sjöbo. Vi kräver att en köpare uttryckligen tar på sig att delta i det arbetet.”

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]