[ Annons ]

Boverket öppnar upp för mindre studentbostäder. Genom att samutnyttja plats för vila, samvaro och matlagning innebär de nya förslagen att man kan bygga studentbostäder ner mot 16 kvadratmeter. Studentbostadsföretagen välkomnar förslaget men menar att det också innebär att man måste minska de utrymmen som studenter själv vill göra större.
Publicerat 13 februari, 2014

Nytt förslag får kritik från studentbostadsföretagen

Boverket öppnar upp för mindre studentbostäder. Genom att samutnyttja plats för vila, samvaro och matlagning innebär de nya förslagen att man kan bygga studentbostäder ner mot 16 kvadratmeter. Studentbostadsföretagen välkomnar förslaget men menar att det också innebär att man måste minska de utrymmen som studenter själv vill göra större.

– Det är en mycket positiv utveckling som Boverket visar och studentbostadsbranschen välkomnar intentionen. Med dagens förutsättningar är bostadens storlek nyckeln till en ökad nyproduktion, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

[ Annons ]

De nya reglerna skulle bland annat innebära att student- och ungdomsbostäder kan byggas med en mindre boarea genom ändrade bostadsutformningskrav. Studentbostadsföretagen tycker att förslagen är bra men ställer sig frågande till vilken typ av bostader som kommer att byggas. Så här skriver de i ett pressmeddelande ”Trots mindre bostäder förblir tillgänglighetsreglerna, och därmed även badrummets storlek, desamma. Som en följd av det kommer badrummen utgöra en oproportionerlig stor del av lägenheten samtidigt som exempelvis kök och rum minskar betydligt. Enligt studentbostadsbranschens kartläggningar och erfarenheter är det raka motsatsen till vad studenterna själva efterfrågar.”
– Det är tråkigt att Boverket inte väljer att gå i en riktning som är mer anpassad efter de behov och önskemål som studenterna har. För den genomsnittlige studenten hade ändrade tillgänglighetskrav utan tvekan inneburit en kvalitativt bättre bostad än vad de förslag medför som Boverket föreslår, säger Martin Johansson.

Fakta: Så vill studenter bo

1. Valuta för pengarna: Hyran är den viktigaste faktorn när det kommer till bostaden, men den är ofta tätt sammankopplad med vad man får för pengarna. 42 procent kan tänka sig att bo större med en högre hyra och 27 procent vill bo mindre och därmed även billigare.

2. Varierat utbud efterfrågas: Det finns en stor variation i vilken typ av storlek och hyra på bostaden som efterfrågas. Allt från 10 kvm för 2 600 kr/månad till 40 kvm för 6 000 kr/månad efterfrågas av studenter som idag bor själva i sin bostad.

3. Köket är det viktigaste rummet: Kökets utformning är av största vikt för studenterna. Alla studenter lagar mat i sin lägenhet varav 85 procent gör det varje dag eller flera dagar i veckan. Ett ordentligt utrustat kök passar studenternas livsstil; att laga och frysa in mycket mat hemma.

4. Flexibilitet och bättre planerad yta: Flexibilitet i planlösning och möbleringsalternativ är viktigt. En bra planlösning nämns gärna som det bästa med bostaden medan en dålig planlösning ofta upplevs som det sämsta med bostaden. 52 procent tycker att köket behöver bli större och 37 procent tycker att badrummen kan göras mindre för en bättre disposition av bostadens funktioner.

5. Gemensamhetsutrymmen används sällan: 45 procent av studenterna använder aldrig de gemensamhetsutrymmen de har tillgång till. Endast 5 procent använder de existerande gemensamhetsutrymmena flera gånger i veckan.

Källa: Studentbostadsföretagens och Lunds universitets undersökning Hur Studenter vill bo med över 600 studenter boendes i Göteborg, Stockholm, Linköping, Lund Umeå och Falun. Läs hela studien här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]