Fabege satsade ordentligt, för att hyresgästen Sony Music skulle trivas bättre i de lokaler som ibland var väl varma. Förändringarna applåderas av kontorspersonalen.
Publicerat 16 april, 2014

Nytt drag i gammal charm

Fabege satsade ordentligt, för att hyresgästen Sony Music skulle trivas bättre i de lokaler som ibland var väl varma. Förändringarna applåderas av kontorspersonalen.

Byggnaden från 1904 rymmer klassiska Centralbadet och ligger intill centrala Drottninggatan i Stockholm. Huset har länge haft fjärrkyla och ett antal lokala cirkulationskylare, för att ge drägligt inomhusklimat under den varma årstiden.

[ Annons ]

Men det har inte varit tillräckligt. Temperaturen har kunnat krypa uppemot 25–26 grader under heta sommardagar i Sony Musics kontor. Så när hyresavtalet skulle omförhandlas kom hyresgästen med önskemål om bättre inomhusklimat. Till detta lades också att personalstyrkan skulle öka från 43 till 65 personer, vilket innebär ännu högre värmelast.

– De behövde mer luft, men framför allt mer kyla i tilluften. Den gamla tekniken räckte inte för att klara sommarens värme, så deras personal upplevde trötthet, säger Anthony Cooks, som är driftledare vid Fabege.

Över huvudtaget har Sonys kontor fått en rejäl ansiktslyftning. Håller vi oss till inomhusklimatet, så har man dels satt in ny ventilation, dels ersatt de gamla cirkulationskylarna med moderna kylbafflar i taket som gör att tilluften sprids mer effektivt i kontorsmiljöerna.

–?Nu har vi fått en riktig systemlösning, inte ett lappverk av mer eller mindre effektiva klimatinstallationer.

För att spara energi finns närvarostyrning i kylbafflarna. Om ett rum blir tomt, så minskar luftflödet och kylan ställs på ett grundvärde som tillåter större temperaturdifferenser.

Moderniseringen har varit kapitalkrävande för Fabege, men standardlyftet har kunnat betalas med höjda hyresintäkter.

– För oss blir det enklare driftsmässigt, eftersom vi nu styr klimatet centralt samt har en varierad ventilation som anpassar sig efter behoven i lokalen, säger Anthony Cooks.

Kylanläggningen är dimensionerad för upp till 27 grader utomhus. Sedan följer inomhustemperaturen med uppåt i takt med värmen. Att dimensionera kyleffekten för högre temperaturen hade varit en stor extrakostnad med liten nytta, då det är få dagar som är så heta.

–? Det är en ekonomisk anläggning. Med behovsstyrning så kyler och värmer vi inte i onödan, säger han.

Över huvudtaget är man nöjd med upprustningen, som gjort att det gamla jugendhuset nu är en fin kombination av gammal huscharm och modern inneklimatteknik.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]