[ Annons ]

Foto: Erik Hörnkvist
Publicerat 19 augusti, 2020

Nytt bränsle i Balders fastighetsportfölj

Före detta bensinstationer i Stockholm innerstad är heta objekt för utvecklare. Nu har Balder lagt beslag på en av de sista –  Circle K på Birger Jarlsgatan. Planen är att bygga 30 exklusiva bostadsrätter på platsen.

Macken som ligger ett stenkast från Wallenstams kontor i Stockholm och mitt emot Jarlahuset lade ner verksamheten april i år, det i linje med Stockholms stads policy att inte ha brandfarliga stationer nära tät bebyggelse. 

– Det är en hörntomt i bra läge och jag hade ögonen på den redan under min tid på Humlegården, säger Thorsten Åsbjer, tidigare vice vd på Humlegården och nu vice vd på Balder. 

[ Annons ]

Han vill inte säga till vilket pris fastigheten köptes men betonar att det ska byggas 30 exklusiva bostadsrätter på tomten för att få affären att gå ihop. 

Nästa fas är att komma in med planerna till Stockholms stad. Det kan uppstå en diskussion om rivningen eftersom det är en bensinstation från 1928 och att den då kan ha kulturvärde. Pratts bensin var namnet när den byggdes. 

– Jag hoppas att det inte ska stöta på patrull, vi gör staden en välgärning om stationen försvinner, säger Thorsten Åsbjer.

För cirka 50 år sedan fanns ett hundratal bensinmackar i Stockholm innerstad, det fanns mer eller mindre i nästan varje korsning.  Henrik Nerlund, arkitekturhistoriker och kanslichef hos Skönhetsrådet i Stockholm har boken ”Spökmackar” som utkom 2012. Här finns bland annat Pratts mack på Birger Jarlsgatan med. 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]