Bild: Lunds kommun
Publicerat 23 november, 2018

Nytt bostadsområde i Lund

Byggnadsnämnden i Lund har beslutat att arbeta vidare med förslaget ”Carlsson på taket”, från arkitektkontoret Marge. Detta innebär samtidigt klartecken för kvarteret Galten vid Mårtenstorget.

Det nya kvarteret är tänkt att ge ytterligare liv till Mårtenstorget och längs med Bankgatan, med bland annat biograf, butiker och bostäder.

[ Annons ]

– Med dagens beslut visar vi att vi att vi äntligen är på väg att realisera detta viktiga projekt. Det vinnande arkitektförslaget har på ett bra sätt både skapat plats för nya butiker, nya bostäder och kanske en ny större biograf. Detta samtidigt som de värden och den miljö som vi och Lundaborna värnar tillvaratas på ett bra sätt. Inte minst bevaras TePe-huset till största delen vilket vi tycker är väldigt viktigt, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden i Lund

Det nya bostadsområdet spås även ge en tryggare miljö än i dag för den som väntar på busstorget.

– Galten kommer att vara Lunds och dess invånares nya mötesplats. Vi vill värna om platsens befintliga kvaliteter, samtidigt som vi vill markera det centrala läget med attraktiva bostadshus och nya centrumfunktioner. Det robusta förslaget från Marge Arkitekter ger oss förutsättningar att skapa ett komplement till Mårtenstorget som förvandlar området från en anonym baksida till en aktiv framsida säger Jens Winther, vd i NorCap, och Anders Bolltoft, affärsutvecklingschef i Wästbygg, som tillsammans med danska Norcap development utvecklar området i joint venture-företaget Centrumshopping Lund.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]