[ Annons ]

Bild: White
Publicerat 29 januari, 2018

Nyskapande kulturhus till final i MIPIM Awards

Skellefteå kulturhus, ritat av White, har gått vidare till final i MIPIM Awards 2018. Ett projekt som ska bli en för konst, teater och litteratur samtidigt som det ger plats för ett nytt hotell som blir Nordens högsta trähus.

På MIPIM uppmärksammas de bästa och mest tekniskt avancerade projekten, både färdigställda och ännu obyggda. Skellefteå kulturhus blir det enda svenska projekt att gå vidare i MIPIM Awards 2018, projektet tävlar i kategorin Best Futura Project.

[ Annons ]

– Vi är otroligt hedrade över att bli utvalda i det här starka startfältet. Det är roligt att Skellefteås stora satsning får uppmärksamhet redan innan det är byggt, säger Robert Schmitz, ansvarig arkitekt på White.

Det nya kulturhuset ska samla Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och MAN – Museum Anna Nordlander. Dessutom ska byggnaden rymma ett helt nytt hotell. Den 16 våningar höga hotelldelen byggs i trä och kläs i glas.

Den arkitektoniska tanken är att mångfalden av aktiviteter och aktörer ska synas i arkitekturen. Byggnaden får olika kroppar, till form och storlek skräddarsydda för de olika verksamheterna. Gröna tak med ett jordlager och ängsväxter ska hantera dagvatten och till biologisk mångfald och förbättra husets isolering.

Lokalerna ska samtidigt enkelt kunna anpassas efter framtida behov utan större resursanvändning.

Fastighetsmässan MIPIM, äger rum den 13–16 mars i Cannes, Frankrike. Vinnaren annonseras under en galamiddag den 15 mars.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]