[ Annons ]

Publicerat 17 november, 2012

Få elever lockas av fastighetsbranschen

Det nya fastighetsprogrammet på gymnasiet lockar inte. Av 1 512 elever på VF-programmet är det 60–70 elever som valt fastigheter. Alltså knappt 5 procent. Det borde vara 50 procent, säger Madeleine Rietschel på Fastighetsbranschens utbildningsnämnd.

Inriktningen VVS- och fastighetsprogrammet (VF) som tillkom höstterminen 2011 var efterlängtat i fastighetsbranschen där man länge efterlyst en utbildning för framtida fastighetsskötare, fastighetstekniker och fastig-hetsvärdar. Första året läser alla på programmet gemensamt, men år två är det dags att välja inriktning. Det är här som nästan alla väljer VVS, inriktning energi och kyl, visar en enkät som Fastighetsbranschens utbildningsnämnd gjorde i maj i år. Bara 18 skolor (av 88) hade elever på fastighetsinriktningen, totalt 62 personer som tar studenten sommaren 2014.

[ Annons ]

Det visade sig också att majoriteten av de få eleverna på programmet inte heller valt inriktningen mot fastigheter som sitt förstahandsval.

– Det är skrämmande få men jag är inte så förvånad. Det är första året och kännedomen om programmet finns inte ännu hos ung-domarna som söker från grundskolan, säger Madeleine Rietschel.

Hon konstaterar också att minst fem skolor redan beslutat att lägga ner utbildningen för att det saknas elever eller på grund av politiskt beslut i kommunen, så situationen kan bli ännu värre nästa år.

Jag vill inte säga att vi lade ner – vi startade aldrig.” Gun-Britt Johansson, rektor

Bromangymnasiet i Hudiksvall lade ner sitt program i år.

– Jag vill inte säga att vi lade ner – vi startade aldrig. Det var 13 elever som började på VVS och kanske fyra som ville gå vidare till Fastighet. Det anser kommunen att vi inte ha råd att driva, säger Gun-Britt Johansson, rektor på skolan.

Hon anser att det generellt är för många olika program på den yrkesinriktade gymnasieskolan.

– Branscherna ligger på för att få olika specialinriktningar, men deras behov och skolans resurser går inte riktigt ihop. Jag tycker att företagen får inrikta sig på att utbilda mer på arbetsplatsen, menar Gun-Britt Johansson.

För att branschen ska klara av pensionsavgångarna för fastighetsskötare räknar man med att behöva nyanställa mellan 250 till 500 personer per år de närmaste tio åren. Det ska ställas mot de 17 elever som valt att utbilda sig till
fastighetsskötare på gymnasieprogrammet.

För att öka kännedomen hos ungdomar har Fastighetsbranschens utbildningsnämnd engagerat projektledaren Memo Hussein som ska åka runt i skolor på orter med VF-programmet. Han har redan varit ute hos några niondeklassare i Timrå och Härnösand.

– Mäklare som tjänar stora pengar eller vaktmästare som ska gå runt och byta glödlampor. Ungefär så uppfattar ungdomarna fastighetsbranschen, säger Memo.

Han anser att ett stort ansvar ligger på fastighetsbolagen som måste synas mer i skolorna och att det skapas nätverk.

– Fastighetsbolagen kan anordna öppna hus under en halvdag och låta elever se branschen inifrån.

___________________________________________________

”Vi vill inte bli städare”

Sopa, hålla rent och klippa gräs är vad fastighetsskötare gör och det lockar inte. Det är inställningen hos eleverna på VVS-Fastighet på Kista gymnasium.

Ingen av eleverna på andra årskursen har valt att gå vidare på fastighetsspåret trots att skolan fortfarande erbjuder det alternativet.

– Vi har försökt att pusha för programmet men det är lika trögt som att vända en atlantångare, säger Dan Jacobsson, lärare på skolan. Eleverna tycker det är ett vaktmästarjobb och som ”röris” kan man tjäna mer pengar, är inställningen.

Dan Jacobsson tycker också det varit svårt att hitta vettiga praktikplatser hos fastighetsbolag, men situationen är nästan värre för VVS-eleverna.

Fredrik Bergman, 17 år, som går andra året tycker att VVS-utbildningen känns mest relevant.
– Har man den går det säkert att jobba som fastighetsskötare också så småningom.

– Fastighetsskötare är väl ett bra jobb när man får ont i ryggen och istället vill glida runt och fixa i kåkarna, säger klasskamraten Hampus Sundholm.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]