[ Annons ]

Foto: Hufvudstaden.
Publicerat 10 november, 2021

Nybygge bakom anrik fasad

Återuppbyggandet av Vildmannen 7 vid Stureplan i Stockholm fortsätter. Nästa steg blir att ett nytt hus ska ta plats inuti det gamla.

Vildmannen 7 drabbades av en brand 2017 och fastighetsägaren Hufvudstaden befarade att det över 120 år gamla blåklassade huset inte skulle gå att renovera. Men fasaden klarade sig hyfsat bra och under de senaste åren har det mödosamma arbetet med att återställa byggnaden pågått. 

Nu ska huset byggas upp på insidan, och allt material som ska levereras in till bygget lyfts därför över fasaden och ner genom taköppningen.

[ Annons ]

– Vi har en stor kran som står inuti huset och ska göra det här jobbet. Den har redan använts för att få ut allt rivningsmaterial och byggavfall över fasaden och ut, säger Niklas Engvall, projektledare på Hufvudstaden.

Det nya huset som byggs inuti fasaden får en stål- och betongstomme med platsgjuten betong, som anpassas efter husets förutsättningar.

Hufvudstaden lyckades även rädda en hel del detaljer från den ursprungliga byggnaden, och dessa kommer att återbrukas för att smycka huset. Eftersom Vildmannen 7 genomgick en omfattade renovering när branden utbröt hade vissa interiördetaljer redan flyttats för att kunna återmonterats.

– Till exempel hade en fantastisk trädörr, som troligtvis är skapad av skulptören Christian Eriksson, flyttats en vecka före branden för att renoveras och det blir nya kontorsentrén. Och vi har gamla stuckaturer vars mallar vi kan använda för att tillverka ny stuckatur, säger Niklas Engvall.

Även vissa dörrpartier och en kakelugn ska återanvända till huset.

– Tanken är att vi ska återanvända det vi kan och återskapa det vi kan men att det ändå ska bli ett nytt och modernt och fräscht hus, säger Niklas Engvall.

Att skapa ett nytt hus inuti det gamla har varit en spännande uppgift för konstruktörer och arkitekter. Stadion Arkitekter fick uppdraget att rita det inre huset och Looström har stått för konstruktionen.

– Det här är verkligen inte det vanligaste uppdraget och det växte fram långsamt, vi visste inte annat än att det var ett hus som brunnit när vi började med detta, säger Tomas Kempe, en av de ansvariga arkitekterna på Stadion arkitekter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]