[ Annons ]

Publicerat 2 mars, 2011

Nybörjaren har mycket att lära av mästarna i Brf

Många nya styrelse­möter blir förvånade över hur mycket tid styrelsearbetet kräver och vilket stort ansvar styrelsen har. ”Oj – det här var mer än vi trodde.” Det är säkert en rätt vanlig känsla i styrelsen i en nybildad förening. Men jag är säker på att de flesta frågor som dyker upp för en nybliven fastighetsägare […]

Många nya styrelse­möter blir förvånade över hur mycket tid styrelsearbetet kräver och vilket stort ansvar styrelsen har.

[ Annons ]

”Oj – det här var mer än vi trodde.” Det är säkert en rätt vanlig känsla i styrelsen i en nybildad förening. Men jag är säker på att de flesta frågor som dyker upp för en nybliven fastighetsägare inte är unika utan har diskuterats i många föreningar. Det finns alltså erfarenheter att lära av.

Det som till en början känns som ett oöverstigligt problem kanske faktiskt till och med kan skapa nya intressanta möjlig­heter. Det låter kanske som en klyscha? Men ta till exempel uppvärmningskostnader, något som står för en stor del
av föreningens driftkostnader. Hur ser grannfastig­hetens energiförbrukning ut jämfört med er? Är husen byggda ungefär samtidigt och därmed har liknande förutsättningar kan en sådan diskussion leda till både ny kunskap och nya idéer. Har föreningen tagit över ett gammalt hus som är i behov av modernisering? För vissa kan det vara bättre att slänga ut den gamla oljepannan och köpa energi av grannen, istället för att investera i egen anläggning. Det kan vara en modell värt att undersöka.

Frågorna är många – och du kan vara säker på att andra har besvarat dem tidigare.”

Jag tror att erfarenhetsutbyte är värdefullt för många typer av frågor. Hur har andra hanterat ett stambyte? Hur skapas engagemang bland medlemmar? Hur blir styrelse­möten mer effektiva och kortare?
Frågorna är många – och du kan vara säker på att andra har besvarat dem tidigare. Vill du ”benchmarka” med riktigt rutinerade och proffsiga föreningar tycker jag att du ska titta på dem som har vunnit ”SM i bostadsrätt”. Varje år utser ­Fastighetsägarna Stockholm Årets Brf. Utmärkelsen är en viktig kvalitetsstämpel för förstapristagaren och ett bevis för styrelsen på att de gör ett bra jobb. Kraven på den som vinner är tuffa. Juryn som utser Årets  Brf bedömer föreningens ekonomi, skötseln av huset och styrelsens arbete. Det gäller att vara bäst i klassen, ett krav som alla tidigare förstapristagare har uppfyllt:  Brf Solhjulet och  Brf Fanan 12 (delat förstapris 2008),  Brf Lysbomben (2009) och  Brf Sveaborg (2010).

Så här motiverade juryn sitt val förra året:

”Bostadsrättsföreningen Sveaborg har med stort engagemang och målmedvetet arbete skapat ett tryggt och säkert boende för såväl bostadsrättshavare som hyresgäster. Föreningen har därför blivit en stabil och välfungerande bostadsrättsförening och en förebild för andra fastighetsägare på Järvafältet.”

Arbetet med att utse Årets  Brf för 2011 är snart igång.
Det finns fortfarande möjlighet att vinna. Sista ansökningsdag är den 15 mars. Mer information om tidigare förstapristagare och om årets tävling finns på vår webbplats

Maria Livijn näringspolitiskt ansvarig för bostadsrättsfrågor på Fastighetsägarna.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]