[ Annons ]

Här ligger elva våningar höga Ting1 med 51 bostads rätter. Gert Wingårdh är arkitekten bakom den färgsprakande byggnaden. Foto: Elin Nerpin
Publicerat 22 september, 2014

Nya utsikter för Örnsköldsvik

I rasande fart har han byggt upp familjeföretagets fastighetsbestånd. Nicklas Nyberg är mannen bakom Örnsköldsviks kanske mest omdiskuterade byggnad. Och visionerna stannar inte där.

Taxichauffören svarar snabbt:

[ Annons ]

– Sjögatan 1A, jasså då ska du till Nybergs.

Vi rullar ut från Örnsköldsviks lilla flygplats och när jag berättar att jag är i stan för att intervjua företagets vd utropar chauffören entusiastiskt ”Nicklas Nyberg – the one and only”. Och efter en dag med vd:n för familjeföretaget Nybergs Fastigheter och Förvaltning förstår jag vad han menar.

Vi träffas på kontoret på Sjögatan 1A. En gata där Nicklas Nyberg praktiskt taget vuxit upp, då familjeföretaget hyrt lokaler där sedan 1984. Han har ett till synes oändligt förråd av idéer och visioner för sin stad. Energi har han så det räcker och blir över. Och beslutsamhet. Han har byggt upp familje­före­taget med ordning och reda, och kvalitet, som budord.
– Det vi gör ska hålla hög kvalitet och vara riktigt bra. Då blir det också lättare att rekrytera nya medarbetare, hyresgäster och eventuellt framtida köpare, konstaterar Nicklas där han sitter tillbakalutad i stolen framför en vägg av tavlor av Bengt Lindström, en konstnär som går som en röd tråd genom hans liv. Medan han pratar rör sig händerna, flyttar papper, justerar sladden och kontrollerar att telefonen är inom räckhåll.

Nicklas Nyberg ligger bakom den färgsprakande, och omdiskuterade, byggnaden Ting1. Fastigheten som helt förändrat stadens siluett. Men idéerna stannar inte där, planer finns på fler spektakulära byggnader. Förra året förvärvade han stadens Folkets Park där han hoppas att ett 16 våningar högt bostadshus ska stå klart inom fyra år. Och det är inte bara nybyggen som ryms i Nybergs visioner. Idéer för en ekologisk förskola, kanske med hönor på gården, trädgård och egenodlad potatis och med möjlighet till inlämning av tvätt för familjen, och kanske ett förbättrat privatiserat äldreboende i Örnsköldsvik bubblar under ytan.

På kontoret, där väggarna kantas av Bengt Lindströms konst, jobbar Nicklas Nyberg nära med teamet på åtta anställda.

Men låt oss gå tillbaka lite. Ursprungligen hade familjeföretaget måleri som basverksamhet och det var Nicklas farfar som startade det 1928. Redan tidigt började Nicklas arbeta i företaget. På kvällar, helger och lov lärde han sig hantverket och måleriet blev en passion.
– Från det att jag gick i sjuan, och hela gymnasiet, jobbade jag lika mycket på ett år som en anställd. Jag har alltid tyckt att det var roligt.

Efter en fyraårig utbildning i byggnadsteknik, och ett par år i branschen, började intresset för fastigheter ta fart.
– Jag har ju alltid haft ett brinnande intresse för måleri. Men det här med fastigheter är annorlunda. För att skapa lönsamhet i en måleriverksamhet måste du göra nya projekt varje dag. En fastighet stiger i värde över natten också och det är ju lite kul.

När Nicklas tog över företaget 2002 påbörjade han en intensiv köp- och säljresa.
– Jag hade en balansomslutning 2002 på 56 miljoner och efter fyra år låg den på 650 miljoner. Jag hade då som mest 310 lägenheter i Umeå och 235 i Ö-vik och 24 radhus i Stockholm, och ett student­boende i Västerås. Samt ett kontorshus i Umeå och även på torget i Örnsköldsvik.

Samtidigt hade företaget också 30 målare utspridda på uppdrag över hela Sverige.
– Det var ju ett våldsamt tempo alltså. Jag hade årskort både på SAS och Skyways och körde dessutom 7?500 mil per år. Så det var väl en period på femton år där som man gav allt.

Vi sätter oss i hans bil och det går fort när han kör runt i området, trots att han titt som tätt måste stanna och hälsa på folk, och påminna dem om olika saker han vill få gjort eller vill ändra på. Det var i samband med att satsningen på den nya arenan började ta form som Nicklas vände blicken hemåt igen. 2005 erbjöd han sig köpa fastigheterna på ”hans gata”.
– Då hade jag köpt en massa bostäder i Umeå och var egentligen inne på att gå på den trygga linjen, så att säga, och satsa på fastighetsförvaltning. Men så dök de här fastigheterna upp som jag tyckte om och såg potential i. Jag tänkte köra bägge spåren parallellt. Men det blev väldigt intensivt och jag behövde mer pengar så jag beslutade mig för att sälja i Umeå. Affären blev klar första juli 2008 med finanskrisen flåsandes i nacken.

Förvaltning av bostadsfastigheter är inte riktigt Nicklas Nybergs grej.
– Skulle vi bara ägna oss åt fastighetsförvaltning, ja, till och börja med så behövs ju inte jag. Det är väldigt tryggt att jobba med bostäder men det är inte samma drag. Inte alls lika roligt och utmanade som kommersiella fastigheter.

Även om han är väldigt förtjust i trans­aktionsprocessen och kan dra otaliga historier om fastigheter som köpts utan att knappt ha sett dem och avtal som skrivits efter minuter, är hans intention alltid när han köper en fastighet att behålla den.
– När jag bestämmer mig för att köpa en fastighet är det för att jag blivit förälskad i den. Och min
första tanke är att den aldrig ska säljas.

Snart får Nicklas Nyberg själv flytta in i Ting1. Här visar han stolt upp det som ska bli lägenhetens vardagsrum där barskåp och tv gömmer sig bakom Bengt Lindströms konst.

Fastigheterna på Sjögatan köptes och sedan dess har detaljplanen ändrats från tung industri till lät­tare industri, kontor och handel och byggnaderna har utvecklats för över 300 miljoner. Men om man får tro Nicklas Nyberg så är de inte ens halvfärdiga. I hans vision planeras investeringar på ytterligare 300 miljoner och tre höghus.
– Vi har nekat åkeri och tyngre industriverksamheter som har varit här förut. Vi måste ha det attraktivt här i området för att eventuellt kunna bygga bostäder i framtiden. Men marken är fortfarande kommunens så det är ju inte ens säkert att det blir vi som bygger där i framtiden. Men vi styr området dit.

I mitten av den stora parkeringen på Sjögatan står en stor skulptur av lokala konstnären Birger Åström och det glittrar till i Nicklas ögon när han berättar att han haft sina ögon på konstverket länge, och var riktigt glad när han lyckades övertala konstnären att sälja. Konsten har en viktig plats i Nicklas liv.

Vi kör vidare genom Örnsköldsvik och många av husen som vi passerar har Nicklas Nyberg antingen ägt eller äger idag. I hans vardagsarbete gör inte storpolitiken så mycket skillnad. Det viktiga är att kontakten med kommunen är god och den tycker Nicklas Nyberg att de har etablerat.
– Det händer något i Örnsköldsvik nu, det är väldigt positivt. Många har fattat att man måste satsa för att staden ska utvecklas.

Det enda som egentligen oroar är Företagsskatte­kommitténs förslag om minskade möjligheter till ränteavdrag för företag.
– Går det igenom blir det locket på på alla våra utvecklingsprojekt. Vi skulle sluta med att bygga och bara ägna oss åt förvaltning. Vi vill så klart inte göra det men så skulle det bli. Jag anser att det vore en stor katastrof för Sveriges framtida investeringar.

Vi åker vidare och varje gång vi passerar något hus eller område som är misskött eller, enligt honom, dåligt utformat knyts nävarna hårdare om ratten. Det tempo som övriga fastighetsägare i Örnsköldsvik håller är förvisso positivt för hans företag, menar Nicklas. Men det kliar i hans fingrar för att få göra om fler delar av stan. Och det går fort när han berättar. Miljonbelopp, transaktioner och fastigheter flimrar förbi.
– Man har ju blivit lite fartblind. Och i och med att vi gick ut så hårt under några år har man ju vant sig vid de här siffrorna. Men sedan Ting1 blev klart tycker ju vi att vi har lugnat ner oss. En normal människa tycker ju inte det, men med mina mått mätt så känns det så.

Och det är dit vi är på väg, till Ting1. Nicklas Nybergs ögonsten, där han själv också snart ska flytta in. Högst upp har han köpt en lägenhet där hantverkarna just nu lägger en sista hand på det spektakulära innertaket som föreställer en stjärnhimmel.
– Det känns fortfarande overkligt att huset står färdigt. Det är det roligaste vi har gjort, säger han och spricker upp i ett brett leende och visar entu­siastiskt ett barskåp som gömmer sig bakom en tavla i vardagsrummet.

Sedan mitten på nittiotalet har Nicklas velat köpa det gamla tingshuset. En byggnad i solid betong som ligger mitt i stadens kärna på en kulle. 2010 fick han möjligheten och slog till direkt.
– Den har perfekt läge i city och hade redan som den var en fantastisk utsikt. Min tanke var att bygga på några våningar bostadsrätter men så blev det inte. Hela den nya byggnaden är byggd på det gamla tingshusets innergård. Jag vill påstå att det är Sveriges mest komplicerade byggnation någonsin när det gäller bostäder.

Nicklas hade tidigare samarbetat med fastighetsägaren Torsten Kai-Larsen som intresserade sig för projektet och tillsammans tog de in stjärn­arkitekten Gert Wingårdh. I ett gemensamt bolag började de arbetet med vad som skulle bli en rejäl förändring i Örnsköldsviks stadsbild.
– Gert kom hit och bodde i perioder för att bilda sig en uppfattning om vad Örnsköldsvik behövde.

Under sina besök kom Gert Wingårdh att fascineras av Bengt Lindström. Konstnären som Nicklas Nyberg själv beundrat ända sedan han var liten.
– Min pappa berättade att han suttit på Arlanda och druckit kaffe när någon ropat att han var så lik Karl XII. Den som ropade var Bengt Lindström och han ritade av pappa på en bordsduk. Den duken tog pappa hem och ramade in. Den berättelsen, och mitt historieintresse, gjorde att jag köpte min första oljemålning av Bengt Lindström när jag var 22.

–?Ligger den där takplattan verkligen helt rätt? frågar Nicklas och pekar upp mot stjärnhimmeln som ska bli hans badrumstak.
Ordning och reda är ledord för fastighetsägaren.

Den första skissen på Ting1 överraskade Nicklas.
– Jag blev mer eller mindre chockad när jag såg modellen. Gert hade samlat in färgerna till fasaden från Bengt Lindströms målning Woman’s dance. Först tänkte jag ”Går det här verkligen att bygga och få igenom?”. Men när Gert beskrivit tankarna runt det hela insåg jag att det här var precis vad Örnsköldsvik behövde.

Från det att Nicklas Nyberg köpte tills de första bostadsrättsägarna kunde flytta in tog det 900 dagar. Tack vare korta beslutsvägar, positiva kommunpolitiker, intresserade kommuntjänstemän och stort engagemang från alla aktörer tror Nicklas Nyberg. Men rösterna som hördes under processen var inte odelat positiva och byggnadens utformning fick mycket kritik. Det är inget som stör Nicklas Nyberg, man kan snarare säga att han välkomnar den. Att sticka ut hakan hör till.
– Gert jobbar ju ofta så och han skulle nog se det som ett misslyckande om alla var hundra procent nöjda. Då hade det troligen blivit för slätstruket.

Det enda som han ångrar så här i efterhand är att de inte byggde högre.
– Man skulle kunna ha gjort ett par våningar till, det har man ju känt. Men ja, vi var väl lite oroliga över efterfrågan.

Sista anhalt på vår resa är en restaurang på toppen av Varvsberget, dit Nicklas gärna kommer på lunch. Därifrån, 149 meter över havet, kan man blicka ut över Höga kustens skärgård, Nybergs fastig­hetsbestånd och inte minst Ting1. Som en färgexplosion står byggnaden där mitt i stadskärnan.
– När jag tänker tillbaka på de här åren är det ju nästan så att man blir lite rörd. För det är ju omänskligt egentligen, hur mycket vi hunnit med. Det går inte att göra om.

Fakta/Nicklas Nyberg

Ålder: 44 år.
Familj: Två barn, 15 och 19 år.
Verksam: vd och ägare av Nybergs Fastigheter, delägare i Nybergs bygg och måleri.
Bor: i villa på Varvsberget i Örnsköldsvik, och snart även i Ting1.

Fakta/ Nybergs
Grundades
: 1928 som måleri. 2007 säljs måleriverksamheten och sedan ägnar sig företaget endast åt fastigheter, utveckling och förädling.
Anställda: 9
Fastighetsbestånd: 41 000 kvadratmeter lokalyta på Sjögatan och 6 000 kvadratmeter bostäder, samt delägare i ytterligare 28 000 kvadratmeter.

Tio frågor/ Nicklas Nyberg
Favoritpryl?
Tumstock.
Min bästa egenskap? Initiativrik och ser möjlig­heter, gärna ovanliga.
Min sämsta egenskap? Dåligt tålamod (kan i sig vara bra också).
Senast läsa boken? Percy Barneviks senaste.
Platser jag gärna återvänder till? Besöker helst nya platser.
En person jag beundrar? Jan Stenbeck, han gick sin egen väg och var två steg före alla andra.
Kan bli bättre på? Allt.
Favoritmusik? Har ingen.
Intressen förutom fastigheter? Konst och historia.
Mest stolt över? Allt som blivit utfört.

Ingenting var omöjligt när Ting1 byggdes

För att överhuvudtaget kunna bygga Ting1 var man tvungen att spränga på det gamla tingshusets innergård. En minst sagt riskfylld situation, eftersom det samtidigt fanns folk inne i det befintliga huset.  Även 150 kubikmeter berg på utsidan av huset sprängdes bort, där parkeringsplatserna nu ligger. Det är bara en av många detaljer som gör Ting1 till en byggnadstekniskt unik byggnad

  • Genom att beställa varm betong och förvärma formarna kunde man gjuta även om termometern visade på -27 grader.
  • 320 000 kilo armering, motsvarande 32 mil armeringsjärn finns i huset.
  • Byggnaden består av 6?254 ton betong. Betongfabriken hade inte recept på så hög hållfast betong som behövdes för Ting1 så därför togs det fram ett nytt recept mycket kraftigare än den i vanligt platsgjutet husbygge.
  • När byggnationen närmade sig sitt slut krävdes nordens största betongpump för att nå upp till översta våningen.
  • 10 000 glaskeramiksplattor i åtta olika färger täcker fasaden.
  • 24 borrhål med ett djup på 250 meter förser huset med kyla via ventilation på sommaren, och värme på vintern. Att borra alla hålen tog ungefär en och en halv månad.
  • De speciella utstickande balkongerna är byggda av en tre centimeter tjock fibercementskiva som limmats fast på stålkonstruktionen.
  • Huset har 78 balkonger som varierar i längd, men alla är 2,59 meter breda.
  • Den största balkongen väger 3 ton.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]