Publicerat 16 juni, 2011

Nya tag i trädgården – en investering i både trivsel och marknadsvärde

Sommarsvensken älskar att umgås ute. I en bostadsrättsförening fyller innergården en viktig social funktion som mötesplats för de boende. Det vill säga, om den miljön är spännande och inbjudande. Med lite hjälp på traven finns det möjlighet att skapa en plats att umgås utomhus i de flesta bostadsrättsföreningar. Om styrelsen funderar på att asfaltera hela […]

Sommarsvensken älskar att umgås ute. I en bostadsrättsförening fyller innergården en viktig social funktion som mötesplats för de boende. Det vill säga, om den miljön är spännande och inbjudande. Med lite hjälp på traven finns det möjlighet att skapa en plats att umgås utomhus i de flesta bostadsrättsföreningar. Om styrelsen funderar på att asfaltera hela innergården, är det läge att kontakta en duktig trädgårdsdesigner för att få mer inspiration!

[ Annons ]

Trädgårdstrenden växer sig allt starkare. Titta bara på utbudet av trädgårdsprogram på TV. Vad är en bra innergård i en bostadsrättsförening? Trenden i dag är att inner­gården framför allt ska vara en plats som känns inbjudande att umgås på för de boende. Tidigare skulle trädgården fylla helt andra funktioner, som att odla sin egen mat.

Tänk inte bara på funktion utan gör det också snyggt!”

Många vill gärna göra det roliga först på våren. Det vill säga att åka till handelsträdgården och köpa in mängder av fina sommarväxter och krukor.
Men planerar ni att ta ett större grepp om innergården, är det klokt  att först ta fram en plan. Det är viktigt att utgå från de boendes önskemål och vilka nyttobehov och upplevelser som ska uppfyllas. Det kanske behövs gångar för att sig fram till tvättstugan eller soprummet, cykel och barnvagnsförråd, en plats där barnen kan leka, en sittplats och så vidare?

Ni kan fylla er trädgård med allt som ni drömmer om och med en karaktär som passar till era hus. Men tänk inte bara på funktionen utan gör det också snyggt!
Bosse Rappne trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal och känd från TV-programmet Äntligen hemma, påpekade just detta under ett frukostmöte som Fastighets­ägarna arrangerade.  Rappne tipsade om att cykelförråd inte bara behöver fylla en praktisk funktion, utan kan också få ett vackert grönt sedumtak. Eller varför inte bygga en terrass ovanpå taket där barnen kan leka?  Men tänk på byggreglerna, och glöm inte bort säkerheten för de små.
Apropå takterrass, bostadsrättsföreningen Bojen 7, som ligger ett stenkast från mitt jobb på Kungsholmen i Stockholm, har byggt en nästan 400 kvadratmeter stor fantastisk takterrass där de boende kan umgås och grilla. Det finns sköna solstolar och möjlighet att ta en svalkande dusch i sommar­värmen (www.bojen7.se). Föreningen har nyligen blivit utsedd till Årets BRF 2011 av Fastighetsägarna Stockholm.

Ett annat tips är att använda olika typer av material, som exempelvis trä och sten blandat med växter på ­innergården. Det skapar en känsla av avgränsade rum som fyller de boendes olika behov. Många förknippar säkert en vacker och prunkande innergård med en massa merarbete och underhåll. Men det behöver inte automatiskt bli så. Det finns smarta växtval – perenner och buskar – som kräver minimalt med skötsel.  En lätt beskärning eller vårstädning och lite kogödsel är i princip allt som behövs i den ”lates” trädgård. Men förstås med undantag för allmänt underhåll som att hålla det rent och prydligt på innergården, annars blir den inte trivsam i längden och kan i värsta fall upplevas som en otrygg plats.

Husqvarnas senaste globala trädgårdsrapport (Husqvarna Global Garden Report 2011) visar att en välskött trädgård är en långsiktigt bra investering för fastighetsägaren. Totalt 69 procent  av de tillfrågade fastighetsmäklarna svarar att trädgården är en viktig komponent för fastighetens marknadsvärde.  Värdet påverkas inte av hur välansade rabatter eller välklippta rosor ni har. Det avgörande är karaktären och stommen på bostadsgården. Det finns skickliga trädgårds­arkitekter och designers som kan hjälpa till med planeringen för att skapa en innergård med den karaktär och utformning som ni önskar.

Kanske har er förenings innergård nyligen gått igenom en ”makeover”? Hör i så fall av er till mig och berätta hur ni gått till väga!

Maria Livijn, näringspolitiskt ansvarig för bostadsrättsfrågor på Fastighetsägarna.
maria.livijn@fastighetsagarna.se.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Krönikor ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]