[ Annons ]

Ny stadsdel byggs ovanpå spårområdena vid Klarabergsviadukten. Foto: Jernhusen
Publicerat 30 juni, 2017

Nya stadskvarter ovanpå spåren skapar jobb

Enligt en färsk rapport uppskattas överdäckningen av Centralstationsområdet i Stockholm kunna generera 50 000 nya jobb i Stockholmsregionen.

Det är analysföretaget BuroHappold som på uppdrag av Jernhusen tagit gjort beräkningar om potentialen i att utveckla Centralstationsområdet i Stockholm. Enligt rapporten kan utvecklingen av området generera 50 000 nya jobb och stå för 25 procent av nya arbetstillfällen i Stockholms centrala affärsdistrikt.

[ Annons ]

Jernhusen som äger och förvaltar Stockholms Centralstation vill däcka över det spårområde som idag skär som ett öppet sår rakt genom city. Planen är att integrera Centralstationens gamla stationsbyggnad med en ny stationsbyggnad längs Klarabergsviaduktens sydsida. Dessutom blir det plats för kontorshus och möjligen också hotell, shopping och bostäder. Stockholms stad har startat detaljplansprocessen för det omfattande arbetet.

– Överdäckningen av centralstationen är en möjlighet att läka ett sår mitt i Stockholm City. Med det här projektet har vi möjligheten att binda ihop staden, skapa nya flöden och offentliga platser. Det kommer gynna både stockholmare och besökare, säger Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

Centralstationsområdet har en potentiell byggyta, mitt i centrala Stockholm på cirka 140 000 kvadratmeter. Den överdäckning av spårområdet som Jernhusen och kommunen planerar beräknas bidra med 3,5 miljarder kronor i form av bruttoförädlingsvärde.

– Läget och den nya stadsdelen vid Centralstationen är mycket attraktivt för många företag, både nationella och internationella, som efterfrågar moderna kontorslokaler i centrala områden för att vara tillgängliga för kunder och kunna locka rätt kompetens, säger Ann Wiberg, affärsområdeschef Jernhusen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]