Ilija Batljan, vd och storägare i SBB.
Publicerat 24 mars, 2020

Nya rekord för samhällsfastigheter

Intresset för köp av samhällsfastigheter fortsätter att öka och 2019 var all time high för sektorn. Framför allt drev SBB:s köp av Hemfosa upp siffran.

När före detta kommun- och regionpolitikern Ilija Batljan våren 2016 grundade Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) kunde han nog inte drömma om att bolaget fyra år senare skulle vara Sveriges fjärde största fastighetsbolag med 70 miljarder i fastighetsvärde. Visionen var tydlig – med god insyn i den kommunala politiken insåg han att det offentliga i längden är den säkraste hyresgästen.

[ Annons ]

SBB:s köp av Hemfosa i december skickade upp samhällsfastigheter till all time high-nivå – hela 11,4 procent av alla transaktioner under 2019 gjordes inom samhällsfastigheter (andelen samhällsfastigheter i Hemfosa är beräknad till 10 miljarder kronor).  Totalt handlades det fastigheter för hela 249 miljarder under året.

– Det ökade intresset kan bero på att samhällsfastigheter uppfattas som en säker investeringsform och marknaden kännetecknas av långa hyresavtal från bland annat offentliga hyresgäster. År 2029 beräknas Sveriges folkmängd passera 11 miljoner. Störst folkökning är att vänta bland de äldsta eftersom vi lever allt längre, enligt SCB. Behovet av vårdboende kommer att öka i olika former. Men även behovet av nya skolor kommer att öka, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha.

Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Property Partners, säger att samhällsfastigheter tillsammans med logistik är det hetaste segmentet på fastighetsmarknaden just nu. Än så länge är det bara svenska investerare på banan med specialiserade köpare, som är finansierade av institutionellt kapital som Hemsö, Intea, Vacse och Stenvalvet.

– Konkurrensen är så hög att internationella investerare tycker det är för dyrt.

Enligt Mikael Söderlundh har offentlig sektor sålt för 10-15 mdkr/år (bostäder, samhällsfastigheter, osv), och han bedömer att det kommer vara på samma nivå eller till och med öka framöver på grund av stora investeringsbehov i många kommuner.

Intresset för samhällsfastigheter har ökat de senaste fem åren. I år stod sektorn för 11,4 procent av den totala transaktionsmarknaden. Källa: Datscha

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]