Äldre hissar som har en kombination av schaktdörr till våningsplanet och korgdörr till hisskorgen måste säkerhetsåtgärdas. Foto: Shutterstock
Publicerat 8 september, 2023

Nya krav på hissar efter dödsolycka

Efter hissolyckan i Göteborg tidigare i somras har regeringen nu beslutat att närmare 6 000 äldre hissar måste byggas om för att öka säkerheten.

Äldre hissar som har en kombination av schaktdörr till våningsplanet och korgdörr till hisskorgen kan ha ett mellanrum mellan dörrarna som är stort nog för att ett litet barn ska få plats. Det har under 2000-talet skett minst sex olyckor med barn som klämts mellan dörrarna och så sent som i slutet av maj omkom en femårig pojke i Göteborg i en hissolycka.

Nu har regeringen beslutat om nya krav på äldre hissar för att minska olycksrisken. Justeringen innebär att hissar för persontransport i byggnader ska ha ett lämpligt skydd mellan schaktdörren och korgdörren om det finns risk att bli innestängd där.

[ Annons ]

Sara Berggren, generalsekreterare på Hissförbundet, säger att det finns en hel del detaljer att reda ut innan man vet exakt vad de nya reglerna innebär i praktiken.

– Men det är ett steg i rätt riktning i fråga om säkrare hissar. Men det är en bra bit kvar till att uppnå samma säkerhetsnivå som i kommersiella byggnader.

Boverkets utredning från 2022 om åtgärder för vissa säkerhetsrisker i äldre hissar ligger till grund för förordningsändringen. Efter dödsolyckan i Göteborg blev den högsta prioritet. De nya reglerna om skydd mellan dörrarna berör cirka 5 800 hissar, och ska vara åtgärdat senast den 1 oktober 2031.

– Det är angeläget att få skyddsåtgärder på plats så att inte fler barn drabbas av säkerhetsbrister i gamla hissar. Regeringens beslut innebär att om det finns risk för innestängning i utrymmet mellan dörrarna, så ska det finnas ett skydd där som hindrar det, kommenterar infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Fastighetsägaren kan i många fall öka säkerhetsnivån i äldre hissar genom enklare åtgärder. Ett exempel på åtgärd kan vara att montera en vertikal plåt i utrymmet tillsammans med en fotocellist.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]