Illustration: Dennis Eriksson
Publicerat 19 oktober, 2022

Nya krav att ha koll på

Arbetsgivare har flera nya arbetsrättsliga förändringar framför sig i och med Lagen om anställningsskydd, LAS, som kommer att ändras i väsentliga delar från den 1 oktober. Redan nu har andra förändringar trätt i kraft.

1. Skärpt informationskrav om villkor

I slutet av juni skärptes reglerna om skyldighet att lämna skriftlig information om anställningsvillkor. Arbetsgivare behöver ge information om villkor som är av väsentlig betydelse för anställningsförhållandet och informationen ska lämnas inom sju dagar från det att anställningen påbörjades. Tidigare behövde informationen lämnas inom en månad.

[ Annons ]

2. Skriftliga besked från arbetsgivaren

Det har tillkommit ett antal andra situationer där arbetsgivaren är skyldig att ge skriftliga besked till sina arbetstagare. Om en arbetstagare med tidsbegränsad anställning begär en annan anställningsform eller högre sysselsättningsgrad och om en tillsvidareanställd arbetstagare begär högre sysselsättningsgrad är arbetsgivaren skyldig att ge ett skriftligt svar på arbetstagarens begäran.

Arbetstagare måste ha varit anställd minst sex månader. Lagändringen innebär inte att arbetstagaren har en lagstadgad rätt till själva förändringen, utan bara en skyldighet för arbetsgivaren att lämna ett skriftligt svar på arbetstagarens begäran. En ny begäran kan göras efter tolv månader.

3. Möjlighet att ansöka om flexibelt arbete

En arbetstagare med barn som inte fyllt åtta år kan vidare ansöka om flexibla arbetsformer hos arbetsgivaren. Detsamma gäller för en arbetstagare som omfattas av lagen om ledighet för närståendevård. För ansökan krävs minst sex månaders anställning.

Behovet av flexibla arbetsformer ska utgå från omsorgskäl och kan exempelvis vara distansarbete eller flexibel arbetstid. Arbetsgivaren avgör om det är möjligt att bevilja ansökan och ska ge besked inom skälig tid. Om begäran avslås ska beskedet motiveras.

4. Anställning hos annan arbetsgivare under anställning

Ytterligare en nyhet är att en arbetsgivare inte har rätt att förbjuda arbetstagare att ha en annan anställning. Den andra anställningen får dock inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet eller vara arbetshindrande.

Charlotta Stensson, förhandlingschef, Fastigo

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]