[ Annons ]

Såhär kommer Nya Karolinska att se ut när hela sjukhuset är färdigbyggt. Illustration: Tengbom White team
Publicerat 26 maj, 2017

Nya Karolinska i Solna kan vinna arkitekturpris

Den nya sjukhusbyggnaden i Solna har nominerats till arkitekturpriset European Healthcare Design Awards 2017. Priset tilldelas ett framtida sjukvårdsprojekt med potential att nå "exceptionella resultat".

Det snart färdigställda sjukhuset i Solna har nominerats i kategorin Future Healthcare Design. Arkitekterna White Tengbom Team ser nomineringen som en ingång till en diskussion om projektets stadsbyggnadsmässiga och arkitektoniska kvaliteter.

[ Annons ]

– Vi hoppas att den stora omsorg, fokus och kvalitetstänk som genomsyrar utformningen av miljöerna bidrar till en förflyttning av vårt förhållningssätt till vårdmiljöer. Utöver ett snabbare tillfrisknande gör dessa miljöer det också mer attraktivt att arbeta inom vården. Vår design av Nya Karolinska Solna sätter människan i centrum, oberoende av om du är patient, personal eller besökare, säger Charlotte Ruben, arkitekt på White Tengbom Team.

All planering och utformning har utgått från patientens säkerhet, integritet och komfort. Sjukhuset har byggts för att fungera i upp till hundra år och är ett av Europas största och är Sveriges mest komplexa BIM-projekt och det första sjukhuset att miljöcertifieras enligt svensk och internationell standard.

– Forskningen på området visar att det är avgörande med en omsorgsfullt utformad miljö. Patienterna mår bättre och tillfrisknar snabbare om de känner sig trygga, sedda och tillåts ha integritet. Vi har tagit avstamp i det och skapat en miljö som både fungerar som en helhet, som en del av staden, och på individnivå i mötet mellan sjukvårdspersonalen och patienten, säger Christine Hammarling, arkitekt på White Tengbom Team och adjungerad professor vid Chalmers.

Priset delas ut av Architects for Health och SALUS Global Knowledge Exchange i syfte är att lyfta “ett framtida sjukvårdsprojekt med potential att nå exceptionella resultat gällande översiktsplan, placemaking, hälsa och hållbarhet”. Priset delas ut i tio kategorier med nominerade över hela världen. Vinnarna utses 13 juni.

Om White Tengbom Team

White Tengbom Team bildades 2010 för att möta de arkitektoniska utmaningarna för Nya Karolinska Solna. Det är ett projektspecifikt bolag, där två av Sveriges största arkitektkontor White och Tengbom arbetat tillsammans för att utforma sjukhuset.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]