Östermalms saluhall. Foto: Östermalms saluhall
Publicerat 20 april, 2020

Nya hallen i gammal charm

Efter sju år är äntligen renoveringen av Östermalms saluhall klar och i mars slogs portarna upp till en betydligt ljusare och fräschare handelsplats.

1. De korintiska kapitälernas originalnyanser skrapades fram lager för lager av konservatorer och återskapades.

2. De stora gavelfönstren målades över på 1910-talet för att skydda råvarorna från direkt solljus. Men nu släpper de återigen in dagsljus i saluhallen, tack vare två stora men subtilt implementerade perforerade rullfockar, som med hjälp av sensorer reglerar insläppet av solljus.

[ Annons ]

3. Kronskyltarna är numrerade och pryder varje handelsplats. De flesta är original och restaurerade, medan andra är återskapade.

4. De rostfärgade prefabricerade gjutjärnskonstruktionerna i taket var banbrytande när huset byggdes 1888, men målades över med mörk färg redan under 1910-talet. Nu har de återfått sin forna glans.

5. Via gamla fotografier lyckades man uttyda hälften av ordspråken som löpte längs väggarna i originalhallen. Resten är framtagna av Tengboms utifrån historiska referenser och går i linje med de ursprungliga. Man lyckades till och med skrapa fram de ursprungliga färgnyanserna.

6. Kyldiskarna är ett nytt tillskott, och är designade för att smälta in i den övriga miljön.

7. På 50-talet försvann de mörka träpanelerna i diskarnas underkant till förmån för kylskåp. Nu är de tillbaka, tillsammans med de marmorbänkar som återfinns på samtliga diskar i hallen.

8. När konstruktören upptäckte att armeringen i bjälklaget hade börjat rosta tvingades man riva upp hela bjälklaget, vilket var ett av de mest tidskrävande momenten i projektet.

9. Vilken typ av golv som fanns i den ursprungliga saluhallen är oklart. Tengbom valde dock ett terrazzogolv, som både är praktiskt, slitstarkt och enhetligt.

10. Listerna i golvet ska underlätta för synskadade. Materialet är mässing, som är ett genomgående tema i saluhallen.

11. Vissa av de svarvade pelarna som bär upp handlarnas tak var förstörda, och har återskapats.

12. Balkonger har byggts längs väggarna som löper parallellt med Humlegårdsgatan och Nybrogatan. Här kan restaurangernas gäster äta med utsikt över hela Östermalmshallen.

Arkitektbyrån Tengbom, med Mark Humphreys i spetsen har återställt Östermalmshallen till sitt ursprungliga skick, bland annat med hjälp av gamla fotografier. Tanken var att ge dagens besökare samma upplevelse som 1880-talets. Genom åren har många av de tidstypiska detaljerna målats över med mörka färger, men hantverkare lyckades skrapa fram de ursprungliga nyanserna. Och genom att återställa de gamla övermålade fönstren under taknocken flödar dagsljuset återigen in över handlarnas diskar. Östermalmshallen har återfått sin stjärnformade originalplanlösning, med entréer i alla tre hörnen, vilket främjar byggnadens flöde.

Fastighetsägare: Stockholms Stad
Arkitektbyrå: Tengbom
Storlek: 6 000 kvm

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]