Två nya beslut har fattats av hyresnämnden efter strandningarna i Göteborg. Foto: Fastighetsägarna GFR.
Publicerat 1 juni, 2016

Nya beslut om strandningarna i Göteborg

Idag kom hyresnämnden med beslut om den andra och tredje fastigheten som prövats i Göteborgsstrandningen. Nämnden ger hyresvärden rätt i ett av fallen. I det andra fallet lämnas hyrorna oförändrade.

För båda fastigheterna har prövningslägenheterna besiktigats och man har även besökt jämförelselägenheter i andra fastigheter som Fastighetsägarna ansett är likvärdiga.

[ Annons ]

– Besluten visar återigen att vi har tagit rätt beslut att stranda och att vi idag inte har ett fungerande hyressättningssystem, säger Lars Stjernfelt, affärschef på Fastighetsägarna GFR.

Den ena prövningsfastigheten, med totalt 24 lägenheter, är från år 1949 och totalrenoverades år 1993. Fastigheten har endast tvårumslägenheter med samma standard. För samtliga lägenheter utom två gick hyresnämnden på hyresvärdens linje. Det skriver Fastighetsägarna GFR i ett pressmeddelande.

Den andra prövningsfastigheten, med 7 lägenheter, är från år 1888 och totalrenoverades år 1996. Alla lägenheter är väldigt speciella med olika karaktär och planlösning. Hyresnämnden bedömde att hyrorna ska vara oförändrade för dessa lägenheter.

– När det gäller fastigheter med lägenheter som är speciella och personliga, exempelvis vindsvåningar, lägenheter med sovloft, snedtak och takfönster, egenskaper som hyresgäster ofta uppskattar, får dessa lägenheter inte någon hyreshöjning eftersom det inte finns liknande lägenheter att jämföra med. En konsekvens av nuvarande lagstiftning blir därför att viljan att skapa nya lägenheter i fastigheter begränsas. Detta är beklagligt, säger Lars Stjernfelt.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]