Ahmed Abdirahman, näringspolitisk expert, Stockholms Handelskammare fotad i samband med ett reportage i Fastighetstidningen förra året. Foto Foto: Åke Ericson.
Publicerat 19 februari, 2019

Ny undersökning visar att boende ofta stödjer tuffa åtgärder

Det finns stöd för fler poliser, mer övervakningskameror och längre straff hos de boende i utsatta områden. Detta enligt en färsk undersökning från Stockholms Handelskammare.

Ett argument som ofta lyfts fram mot åtgärder som tuffare övervakning och straff för att förbättra säkerheten och tryggheten är att det saknar stöd hos de boende i utsatta områden. Nu menar Andreas Hatzigeorgiou, vd, Stockholms Handelskammare Ahmed Abdirahman, näringspolitisk expert, Stockholms Handelskammare, på DN Debatt att det inte stämmer.

[ Annons ]

Till sitt stöd har de en undersökning där Stockholms Handelskammare intervjuat 500 boende i områden i Stockholms län som polisen definierar som utsatta. De skriver:

”Den nya undersökningen, där människor som själva bor i utsatta områden fått göra sin röst hörd, visar tvärtom på ett stöd för fler poliser, mer övervakningskameror och längre straff.”

Andreas Hatzigeorgiou och Ahmed Abdirahman är noga med att det inte är en nattsvart bild. Här finns grannsämja, trivsel och närhet till natur. Men också ett stort missnöje med kriminella gäng, otrygghet och ett samhälle backat undan. Det är också en stor skillnad hur olika grupper upplever situationen:

”På dagtid upplever kvinnor och män sina områden på samma sätt, men så snart mörkret faller på uppstår en uppenbar skillnad där 41 procent av kvinnorna upplever otrygghet jämfört med 26 procent av männen.”

Vad de boende främst efterfrågar är fler poliser. Hela 82 procent anger det som en bra eller mycket bra åtgärd.

Så många som 71 procent ställer sig positiva till fler övervakningskameror i områden där brottsligheten är hög.

Längre straff för kriminella får positivt gensvar hos 59 procent.

 

Läs även en längre intervju med Ahmed Abdirahman från förra året:

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/integration-handlar-om-mjuka-varden/

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]