[ Annons ]

Foto: Shutterstock..
Publicerat 11 maj, 2021

Ny trend: Coworking nära hemmet

Flexiblare arbetsliv och arbetstider och fler som är sugna på coworkingkontor. Det är några slutsatser i Castellums nya rapport om framtidens arbetsliv.

I Castellums årliga rapport om Framtidens arbetsliv, som bygger på en undersökning från Axiom Insight, märks tydliga förändringar i svenskarnas syn på kontor och arbete jämfört med hur det såg ut innan pandemin slog till. 

Närmare 80 procent av de svarande uppger att de vill ha flexibilitet både i arbetstider och var de arbetar.  Fler har vant sig vid att jobba hemma under pandemin och över 50 procent vill kunna växla mellan arbetsplats och hem i framtiden.  

[ Annons ]

– Behovet av flexibilitet har skjutit i höjden. Därför är det viktigt att vi fastighetsbranschen gör kontoret till en plats att längta till och skapar olika flexibla kontorslösningar, säger Malin Engelbrecht, chef för strategiska initiativ på Castellum, vid webbinariet om Framtidens Arbetsliv.

Tre av fyra tycker att det är viktigt att arbetsplatsen kan förenkla livspusslet.

– Här kan vi bidra med nya tjänster, allt från parkering och cykelrum till gym,  padelbanor och möjlighet att köpa fika eller lunch, säger Malin Engelbrecht.

Men även om fler vill jobba hemma delar av arbetstiden, finns det också de som längtar tillbaka till kontoret.  Innan pandemin ville 25 procent jobba hemma hela tiden. Nu har siffran sjunkit till 17 procent.  

Forskaren Lena Lid Falkman, som var en av deltagarna vid webbinariets paneldebatt, menar att det är viktigt att skapa en bra mix i ytorna på framtidens kontor. Här får man inte glömma bort de som behöver komma till kontoret för att fokusera eller inte kan jobba hemma.

– Vissa flyr till kontoret för att fokusera, medan andra har mer fokus hemma.  Därför behövs en bra mix av både ytor för kreativitet och fokus. I dagens kontor finns mycket glasrutor och insyn. Det behövs också rum där man kan vara helt i fred, säger hon.

Den ökade flexibiliteten påverkar även behovet av coworkingkontor. Två av tre i undersökningen kan tänka sig att helt eller delvis jobba i coworkning-miljö.  Skillnaden är dock stor mellan olika generationer. Hela 86 procent av de under 25 år kan tänka sig att arbeta i coworkingmiljö, medan 39 procent av de mellan 55 och 64 år säger blankt nej till den typen av arbetsmiljö.

– Vi ser ett ökande behov av flexibla arbetsplatser och coworking-kontor. Det är en trend som vi fastighetsägare har hakat på och det blir allt viktigare att erbjuda olika typer av erbjudande i samma kontor eller kvarter, säger Malin Engelbrecht.

Läget är det viktigaste för att göra coworkingkontoren attraktiva, menar 60 procent av respondenterna.  Men det är inte längre bara lokaler mitt i city med bra pendlingsläge som efterfrågas. En ny trend är ett ökat intresse för coworkingkontor utanför citykärnorna.  Nästan hälften av de svarande skulle vilja att arbetsgivaren tillhandahåller ett coworkingkontor närmare hemmet så att de slipper åka till huvudkontoret. I län med långa pendlingsavstånd var det ännu fler som visade intresse för en sådan lösning.

– Vi ser att coworking blir intressant även i småstäder, förorter och bostadsområden. Ett intressant exempel finns på Orust, där man skapat ett grannskapskontor, vilket gör att man slipper åka in till Göteborg samtidigt som det lokala näringslivet gynnas, säger Lena Lid Falkman.

En annan trend, som Lena Lid Falkman, nämner är att större företag bjuder in mindre företag att sitta hos dem. 

– Det kan bli en spännande kunskapsöverföring för båda parter när små start ups och entreprenörer sitter tillsammans med större företag, säger hon.

En annan förändring under pandemiåret är synen på hur viktigt det är att ha handel och tjänster nära arbetsplatsen. Förra året tyckte hela 57 procent att det är ganska viktigt eller mycket viktigt – i år har siffran fallit till 45 procent. Det kan bero på att vi vant oss att arbeta hemifrån och då i större utsträckning nyttjat e-handel och digitala tjänster istället för att som tidigare springa ner och göra ärenden på lunchen eller efter jobbet. Om förändringen är permanent kan detta bli en fråga att räkna med när fastighetsbolag planerar arbetsplatser för framtiden.

Här finns hela rapporten om Framtidens arbetsliv: http://vp244.alertir.com/files/press/castellum/202105108173-2.pdf

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]