[ Annons ]

Oskarshamn knep inte avtalet om slutförvaringen av kärnbränsle. Men som kompensation har svensk Kärnbränslehantering förbundit sig att skapa värden för 1,5 miljarder i kommunen. Nu planeras en ny stadsdel vid hamnen.
Publicerat 24 juni, 2013

Ny stadsdel lyfter Oskarshamn

Oskarshamn knep inte avtalet om slutförvaringen av kärnbränsle. Men som kompensation har svensk Kärnbränslehantering förbundit sig att skapa värden för 1,5 miljarder i kommunen. Nu planeras en ny stadsdel vid hamnen.

Att Östhammar fick slutförvaret av kärnbränsle kan bli rena lyftet – för Oskarshamn. Mervärdesavtalet med Svensk Kärnbränslehantering, SKB, spelar en viktig roll när Oskarshamn nu planerar en helt ny stadsdel i Inre hamnen, en satsning som kan betyda investeringar på närmare 1,5 miljarder.

[ Annons ]

– Vi står på tröskeln till något helt nytt. Hamnen är Oskarshamns vagga. När staden har tagit nya språng i utvecklingen har det startat där och nu är det dags att förädla hamnen ett steg till, säger Oskarshamns kommunalråd Peter Wretlund.

Det är den planerade flytten av färjeterminalen som har öppnat nya dörrar för Oskarshamns stadsutvecklare. Plötsligt blir den innersta delen av hamninloppet tillgänglig och där ska en helt ny stadsdel byggas. Ett givet inslag är bostäder och enligt kommunen står Byggföretagen redan i kö för att få vara med i projektet. Totalt väntas investeringar på närmare 1,5 miljarder i området.

Just nu sitter tre utvalda arkitektteam och ritar på hur den nya stadsdelen ska se ut och vad den ska innehålla. Arkitektteamen finansieras med pengar från mervärdesavtalet, som är en följd av kampen om slutförvaringen av kärnbränsle mellan Oskarshamns och Östhammars kommuner. I avtalet förbinder sig SKB att skapa värden för 1,5 miljarder i den kommun som inte får slutförvaret – pengar som ska användas för att främja besöksnäring, infrastruktur och näringslivsutveckling.

– Mervärdesavtalen finansierar sådant kommunerna knappast hade haft råd med annars, säger Olle Zellman på SKB, lokalt ansvarig för mervärdesavtalet i Oskarshamn. Det handlar om att skapa långsiktigt goda förutsättningar att bedriva verksamhet i kommunen.

Under maj-september ska de tre arkitektteamen ta fram var sitt förslag till helhetslösning för området i Inre hamnen, de tre förslagen ska sedan kokas ihop till ett.

– När vi har detaljplanerna klara har vi ett område med fantastiska möjligheter som vi kommer att kunna utveckla under många år framöver, säger Bodil Liedberg Jönsson, samhällsbyggnadschef i Oskarshamns kommun.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]