[ Annons ]

Colliers beräknar att fastighetsägare i Göteborg gått miste drygt en kvart miljard kronor på grund av allt för billiga ombildningar. Foto: Colliers
Publicerat 14 april, 2016

Ny rapport: orimligt billigt att ombilda i Göteborg

I Malmö får den som ombildar sin hyresrätt ungefär 26 procent rabatt från marknadsvärdet. I Göteborg är rabatten 44 procent – en nivå som fastighetsrådgivaren Colliers anser är alldeles för hög.

I en ny analys om ombildningsmarknaden i Göteborg menar Colliers International, ett bolag för fastighetsrådgivning, att fastighetsägarna säljer för billigt. I Malmö har man hittat en bra nivå för ombildningsaffären med en ungefärlig rabatt på 26 % för de boende. I Göteborg ligger rabatten för hyresgästen på hela 44 %. Rapportförfattarna drar slutsatsen att fastighetsägare i Göteborg därför gått miste om cirka 285 miljoner kronor i köpeskilling.

[ Annons ]

Här finns det mycket att göra för fastighetsägarna och marknaden bör nog betraktas som snedvriden till hyresgästernas fördel, säger Urban Blücher på Colliers International.

Ombildningsrapporten visar att det har ombildats 32 fastigheter från hyresrätt till bostadsrätt mellan januari 2014 och september 2015. Bostadsrättsföreningarna har i genomsnitt betalat 29 981 kr/m² för fastigheten. Den enskilde hyresgästen har betalat ca. 26 410 kr/m² i insats. Den som sålt sin bostadsrätt vidare på öppna marknaden inom ett år efter ombildningen har i genomsnitt sålt för 43 551 kr/m² och gjort en vinst på i genomsnitt 77 % i förhållande till erlagd insats.

En tidigare analys som Colliers gjort för Stockholmsmarknaden visar att ombildningsrabatten i huvudstaden låg på cirka 33 % år 2014.

De dyraste bostadsrätterna ligger i centrala Göteborg och de lägsta priserna hittar vi i Angered och Bergsjön. I Bergsjön har dock en otrolig värdeutveckling skett. Man har på fem år gått från 4 000 kr/m² till 15 000 kr/m² (375 %) . Nu rusar priserna även i förorten och miljonprogrammen i Göteborg.

Läs ombildningsrapporten för Göteborg här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]