[ Annons ]

Den nya provisoriska Gottsundaskolan skulle inte bli baracker. Resultatet är en skola finare än den gamla. Foto: Parmaco
Publicerat 16 augusti, 2019

Ny provisorisk skola lika bra som permanent

Efter en anlagd brand på Gottsundaskolan i Uppsala står nu en ny skola klar – provisoriska byggnader som kanske ska bort om fem år. Men skolan skulle kunna stå i 40 år enligt arkitekten Vicky Laflamme.

Det var i oktober 2018 som stora delar av Gottsundaskolan i Uppsala brann ner, det på grund av att två tonåriga flickor anlagt en brand. 500 elever blev av med sina klassrum och fick förflyttas till andra lokaler.  Det fanns redan innan branden planer på att bygga en ny skola och låta tomtmarken gå till bostadsområden, men kommunen landade i att bygga en provisorisk skola för att lösa den akuta krisen.

[ Annons ]

Nu, till höstterminens start, står en nyproducerad högstadieskola på 3 082 kvm klar, en skola som är framtagen och planerad av Parmacos arkitekt- och designteam. Det har bara tagit cirka fem månader för projektering och bygge vilket är ett sorts rekord i sammanhanget.

– Kravet var att det ska vara hög kvalitet, vi ville inte ha baracker, säger Gottsundaskolans rektor Elisabeth Viksten Eriksson. På många sätt har vi fått en finare skola nu, tillägger hon.

Vicky Laflamme, arkitekt & designchef på Parmaco.

Vicky Laflamme, arkitekt & designchef på Parmaco, säger till Fastighetstidningen att man från början ville göra en ”riktig” skola och inte känsla av tillfälliga paviljonger. Konstruktionen är 58 moduler som har byggts ihop och som består av 15 klassrum, varav fyra klassrum är specialutrustade för NO-Kemi och Teknik. Utöver klassrum finns det gemensamma rastutrymmen, personalutrymmen, wc och en invändig trappa, arbetsplatser för lärare och administration, konferensrum, NO-prepp och grupprum.

– I princip är det en konstruktion som kan stå i 30-40 år säger Vicky Laflamme.

Men hur länge skolan får stå kvar blir en fråga för Uppsala kommun.

– Det finns ett program för att lyfta hela Gottsunda som enligt polisen är ett utsatt område och här ingår en ny skola, säger Elisabeth Viksten Eriksson.

Den nerbrunna skolan var försäkrad hos Svenska kommunförsäkrings AB och vd Jan Malmberg räknar med att bolaget till sist får betala upp till cirka 80 miljoner kronor när alla kostnader är framräknade. I det ingår ersättning för skolbyggnaden, för förlorade intäkter som inte det kommunala skolfastighetsbolaget inte fått in och kostnader för att elever har bussats till andra skolor.

Försäkringsbolaget har nu krav på att de två flickorna som anlade branden ska vara med att betala och skaderegleraren står i kontakt med familjerna.

– Vi inser förstås att de inte kan betala hela den kostnad som de åsamkat men det handlar om att skicka ett allmänpreventivt budskap om att man får ta konsekvenser av det man gör, säger Jan Malmberg.

I en tidigare skolbrand i Kiruna 2009 då omkring 100 miljoner kronor gick upp i rök krävde Svenska kommunförsäkring ersättning från tre flickor som orsakade den branden.

– Två av dem betalar av varsin skuld på 250 000 kronor. Den tredje personen har hållit sig borta och Kronofogden hittar henne inte.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]