[ Annons ]

Foto: Wikimedia Commons
Publicerat 21 november, 2017

Ny professur ska se till helheten i fastighetsbranschen

Nu instiftas Sveriges första tvärvetenskapliga professur i arkitektur och ekonomi på Chalmers. Målet är att det ska bidra till långsiktigt ökade fastighetsvärden.

Ute i europa finns redan akademiska tjänster som kopplar samman ekonomi och arkitektur. Den nyinstiftade professuren på Chalmers blir den första i sitt slag på svensk mark. Bakom initiativet står Maria och Magnus Månssons stiftelse som finansierar deltidsprofessuren.

[ Annons ]

– Vi arkitekter har ett ansvar, inte bara för formen utan även för projektets ekonomiska aspekter, inte minst med tanke på det nya läget på bostadsmarknaden, säger Magnus Månsson, koncern-vd på Semrén & Månsson och adjungerad professor på Chalmers.

Magnus Månsson förhoppning är att instiftandet av den första tvärvetenskapliga professuren i arkitektur och ekonomi ska bidra till att utbilda arkitekter som kan ge en helt ny typ av rådgivning till fastighets- och byggbranschen.

– Det här är ett steg mot att reformera arkitektbranschen. Nu bygger vi in helhetssynen på form, teknik och ekonomi som ett instrument i grundutbildningen och jag ser fram emot att se hur det kommer att bidra till långsiktigt ökade fastighetsvärden, säger Magnus Månsson.

Tjänsten utlyses efter nyår, med målsättning att tillsättas innan sommaren.

– Det är ett nytt läge på bostadsmarknaden. Vi arkitekter måste bevisa att vi tar ansvar genom hela byggprocessen och att vi kan rita smartare, effektivare och med fortsatt värde för fastighetsägare, boende och samhället i stort. Det är så vi säkerställer att byggbranschen får en leverans som skapar långsiktiga fastighetsvärden, säger Magnus Månsson.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]