[ Annons ]

Moderaterna i Stockholms stadshus vill öka resurserna för klottersanering och tror att stadens lagliga graffitiväggar lett till att klottret i staden ökat under 2016.
Publicerat 29 mars, 2016

Ny policy ska minska klotter i Norrköping

Norrköpings kommun tar tillsammans med lokala fastighetsägare till en 24-timmars-policy mot klotter.

Norrköping ska bli renare och snyggare. Därför inför diskuterar staden nu en ny policy som innebär att klotter ska saneras bort inom 24 timmar efter att det anmälts, det rapporterar Norrköpings Tidningar.

[ Annons ]

– Klottret bidrar till att staden förfulas och det skapas en otrygghetskänsla och kostar åtskilliga miljoner att sanera. Det är kostnader som vi alla får vara med och betala bland annat via skatt och höjda hyror, säger kommunalrådet Karin Jonsson (C) till Norrköpings Tidningar.

I samråd med lokala parter har kommunen kommit fram till att det krävs snabba insatser och samordning med privata aktörer för att stävja klotter på till exempel fastigheter och spårvagnar.

– Vi har påtalat klotterökningen sedan 2015 och det är bra att kommunen nu lyssnat och verkar för en effektivare hantering inom kommunal verksamhet. Det offentliga rummet ska inte behöva drabbas av klotter och otrygghet, säger Björn Lundborg, ansvarig näringspolitik på Fastighetsägarna GFR & MittNord.

Han ser positivt på att kommunen nu verkar för en väg in i kommunen, så att allmänhet och personal enkelt ska kunna anmäla klotter.  Björn Lundborg  betonar också att samordning också måste ske med privata aktörer för en snabb handläggning.

– Det man ska komma ihåg är att saneringsarbete är en kostsam och resurskrävande historia Klotter är skadegörelse och ska bemötas och  polisanmälas effektivt. Fastighetsägarna ser mycket positivt på att föra arbetet vidare, tillsammans med berörda parter, säger Björn Lundborg.

Norrköpings stad gör skillnad mellan klotter, och graffiti – som är tillåtet på vissa platser runt om i kommunen. På sin webbplats skriver Norrköpings kommun att tillgången till de lagliga väggarna minskat förekomsten av klotter på andra platser.

Fakta: så förebyggs klotter i Norrköping

I stadens brottsförebyggande verksamhet mot klotter ingår förutom de lagliga väggarna bland annat  möjlighet att delta i organiserad aktivitet med graffitimålning och möjlighet att måla vissa tunnlar och väggar efter godkännande av färger och motiv från tekniska kontoret. Kommunen eftersträvar också att utforma bebyggelse och stadsplanering så att den inte inbjuder till klotter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]