[ Annons ]

Staplar i olika färger visualiserar var i ett köpcentrum olika typer av brott sker.
Publicerat 9 september, 2016

Ny metod synliggör brotten

På KTH har forskare utvecklat ett nytt sätt att identifiera var och när de flesta brott sker i ett köpcentra. Metoden ska kunna användas i det brottsförebyggande arbetet.

På tio år har antalet gallerior i Sverige fördubblats. Det har, inte helt överraskande, lett till att allt fler brott sker i landets köpcentrum. Enbart antalet butiksstölder uppgår till 2 miljoner stycken varje år till ett värde av 4,6 miljarder kronor. Samtidigt fyller också landets köpcentrum många sociala funktioner.

[ Annons ]

Det är med den utgångspunkten som  Vania Ceccato, universitetslektor vid avdelningen för urbana och regionala studier på KTH, tillsammans med kollegor studerat brott i köpcentrum genom att samla in brottsdata från väktare i ett av Sveriges större köpcentrum och sedan visualiserat informationen i en 3D-modell av gallerian. Detta har man kopplat till en BIM-modell (Building Information Modelling).

– Det är viktigt för oss forskare att placera brott i ett 3D-modell för maximal förståelse. Traditionellt har man bara tittat på en dimension åt gången, säger Vania Ceccato.

Metoden ska ge bättre förståelse för var brott begås, när detta sker och i förlängningen hur man ska kunna komma åt problemen.

Men har kunnat se att flest stölder sker mellan 20:00 och 21:00, flest stölder sker på onsdagar. Det finns en del överraskningar i forskningsresultatet, som tidpunkten för när vissa brott begås.

– Till exempel förekommer våldsbrott betydligt tidigare på kvällen än vad jag hade förväntat mig. så tidigt som runt 18:00 kommer det in många anmälningar. När krogarna stänger senare på kvällen är antalet anmälda våldsbrott inte alls lika många. Sedan är allt som anmäls som ”Störande av allmän ordning” intressant. Det vill säga hur många olika saker som människor gör i den offentliga miljön, och som kan vara störande och gör att vissa människor känner sig otrygga, säger Vania Ceccato.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]