[ Annons ]

Illustration: Dennis Eriksson
Publicerat 18 maj, 2021

Ny lägenhet fick hyras ut under ett år

Spekulativt köp ansåg föreningen när ett par köpte och hyrde ut. Hovrätten gav dock rätt till uthyrning i ett år. 

Ett par köpte en bostadsrätt i pågående nyproduktion för att kunna bo nära sina släktingar. Men innan lägenheten var färdigställd hade parets arbetssituation förändrats. Mannen fick erbjudande att jobba utomlands, och när lägenheten var klar för inflyttning lämnade köparna in en ansökan till föreningen om att få hyra ut lägenheten i andra hand.

Föreningen godkände inte ansökan eftersom de ansåg att bostadsrätten köpts i spekulativt syfte, då paret aldrig flyttat in och dessutom hade kvar en villa i en annan kommun. Paret hävdade att de vänt sig till en mäklare för att sälja bostadsrätten, men att försäljningen misslyckades eftersom det pågick ett större byggarbete intill fastigheten. 

[ Annons ]

Paret ville vänta med försäljningen och ansökte i hyresnämnden om tillstånd till andrahandsuthyrning. Nämnden ansåg att köpet av lägenheten inte gjorts i spekulativt syfte och att föreningen därför inte haft skäl att neka en andrahandsuthyrning. Paret fick tillstånd att upplåta lägenheten i andra hand i 1,5 år. Föreningen överklagade då beslutet, men hovrätten gjorde samma bedömning. Hyrestiden kortades dock ned till ett år räknat från det datum beslutet fattats i hyresnämnden. 

– Att en lägenhet kan vara svårsåld på grund av yttre omständigheter är något som kan utgöra ett godtagbart skäl för uthyrning, säger fastighetsjurist Gustav Jangsten på Fastighetsägarna Service.

Han påpekar att en viktig avgränsning som finns med i förarbetena, och som hovrätten befäster, är att sådant skäl i normalfallet godtas högst under ett år. Det krävs mycket speciella yttre omständigheter för att den tidsfristen ska utökas.

 Bestämda och avgränsade tidsperioder för andrahandsupplåtelser önskar de flesta bostadsrättsföreningar fanns, men det är något som lagstiftaren inte har velat ange.

– Praxis är att inte så tungt vägande skäl, som provsamboende eller svårsåld lägenhet, ges kortare tidsfrister. För exempelvis studier på annan ort ges längre tidsfrister. Men det är ganska få skäl som godtas i mer än tre år i rad och rekommendationen är att aldrig godkänna i mer än ett år i taget så att styrelsen kan göra ny prövning varje år, säger Gustav Jangsten.

Att tänka på vid varje prövning är att begära in relevant dokumentation eller andra uppgifter ifrån bostadsrättshavaren.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]