Foto: Shutterstock
Publicerat 10 april, 2025

Ny hemsida ska förenkla bruket av nya byggregler

Nya byggregler lägger större tolkningsansvar på branschen. En ny webbplats samlar pågående och verifierade rekommendationer för att underlätta tillämpningen.

Boverkets nya byggregler träder i kraft den 1 juli i år, men en ettårig övergångsperiod ger byggherrar fram till sista juni 2026 möjlighet att välja mellan att tillämpa antingen de äldre eller de nya reglerna. Byggherren får dock inte kombinera delar från de gamla och de nya reglerna i ett och samma projekt.

Möjligheten för byggherren att välja äldre byggregler gäller för åtgärder där bygglovsansökan eller anmälan görs före den sista juni 2026, eller om arbeten som varken kräver bygglov eller anmälan påbörjas före detta datum.

[ Annons ]

En betydande förändring i de nya reglerna är att de allmänna råden har ersatts av funktionskrav. Detta skifte innebär att ansvaret för hur dessa krav ska tolkas och tillämpas i praktiken i större utsträckning läggs på byggbranschen själv, det kan till exempel göras genom branschspecifika rekommendationer.

Boverket har länge varit öppna med förändringen i de nya byggreglerna, vilket har lett till att flera branschorganisationer kommit i gång med arbetet att ta fram branschrekommendationer.

– Problemet är bara att den som ska bygga eller bygga om behöver söka efter rekommendationer hos alla branschorganisationer och tillverkare, säger Sara Lehn, VD för Säker Vatten.

Nu har hemsidan branschrekommendationer.se släppts, som ämnar att underlätta för branschen. Sara Lehn, som också är initiativtagare till sajten, förklarar att den tagits fram som en samlingssida, där pågående och verifierade branschrekommendationer enkelt tillgängliggörs för alla.

Branschrekommendationerna arbetas fram tillsammans med representanter för byggherrar, konsulter, entreprenörer, produktleverantörer och försäkringsbolag. För att säkerställa att rekommendationen uppfyller alla krav, granskas den av en tredje part. RISE är för närvarande den enda aktören som erbjuder en gransknings- och verifieringsmetod för branschspecifika rekommendationer enligt standarden ISO 17029:2019.

Branschrekommendationerna ska kunna tillämpas i alla delar av byggprocessen, projektering, bygglovshantering, utförande och val av installationsprodukter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]