[ Annons ]

Från vänster: Lenka Batovska, Yasser Sasa, Ivana Komatina, Miljan Andjelkovic, James Britton.
Publicerat 11 maj, 2017

Ny guide ska göra integrationen enklare för nyanlända arkitekter

Fem arkitekter har tillsammans samlat ihop goda råd och sina egna berättelser i en guidebok. Tanken är att nyanlända arkitekter enklare ska kunna etablera sig i Sverige med hjälp av boken.

Var söker man jobb? Vart kan man vända sig för att få träna på sin svenska? Det är arkitektbyrån Ettelva som ligger bakom guiden för nyanlända arkitekter. Initiativet kom från arkitekten Sara Eklund.

[ Annons ]

– I samband med att Ettelva Arkitekter expanderade under kort tid blev vi en mer mångkulturell arbetsplats. Många av mina kollegor är nyanlända arkitekter, med värdefulla erfarenheter om hur det är att etablera sig i Sverige, både på arbetsmarknaden och socialt, berättar hon.

Tillsammans med fem medarbetare med erfarenheter av att komma som nyinflyttad arkitekt till Sverige växte projektet Ettelvas guide för nyanlända arkitekter fram. En av medskribenterna är Yasser Sasa som flyttade till Sverige från Syrien för tre år sedan. Även om han snabbt fick jobb var de första månaderna i det nya landet en tuff tid för Yasser Sasa.

– Jag saknade sociala sammanhang och kontakter. Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, och andra myndigheter bidrog med bra information om det mest nödvändiga, men det finns ju så mycket mer! Det är såklart lättare att få information om jobbmöjligheter via bekantskaper, det hade varit till stor hjälp för mig om jag hade vetat om alla de mötesplatser som finns för nyanlända. Därför ville jag vara med och skapa vår guide, det är ett dokument som samlar mycket värdefull information på en och samma plats, säger Yasser.

 

 

”Ettelvas guide för nyanlända arkitekter” finns att ladda ner på svenska eller engelska, bland annat från www.sverigesarkitekter.se.

 

 

 

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]