[ Annons ]

Per Bolund, bostadsminister. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 15 december, 2020

Ny förordning ska ge gröna och trygga samhällen

För att främja arbetet med gröna och trygga samhällen har regeringen beslutat om ett stöd för att utveckla stadsgrönska och öka tryggheten i områden med socioekonomiska utmaningar.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att ett hållbart samhälle är beroende av att natur- och grönområden i städer och tätorter ökar och utvecklas, och att tillgång till stadsgrönska, såsom parker och gröna ytor i närheten av bostaden behövs för människors välbefinnande.

För att nå dit har regeringen beslutat om en ny förordning som gör det möjligt för kommuner, andra fastighetsägare och tomträttshavare att söka stöd för att utveckla stadsgrönska och ekosystemtjänster. 

[ Annons ]

Syftet med förordningen, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, är att dessa områden ska kunna utvecklas i en grön och hälsofrämjande riktning, samtidigt som det skapas trygga, trivsamma och inkluderande utemiljöer med särskild omsorg om åtgärdernas gestaltning. 

Det kan exempelvis handla om att anpassa ett område för olika typer av besökare, platser med möjlighet till aktiviteter och där människor kan mötas. 

Genom arbetet med säkra och inkluderande grönområdet bidrar man även till mål 11 – Hållbara städer och samhällen i Agenda 2030, skriver regeringen i pressmeddelandet.

– Våra städer och tätorter är viktiga i den omställning som behövs för att lösa många av klimat- och miljöutmaningarna. Genom det här stödet kan aktörer bidra till att fler platser i samhället utvecklas i en grön och hälsofrämjande riktning, med ökad trygghet och till väl gestaltade miljöer, säger bostadsminister Per Bolund.

Förordningen träder i kraft den 15 januari 2021. Boverket är den myndighet som kommer att administrera och besluta om stödet. Planen är att öppna för ansökningar våren 2021.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]